Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Nya lagar och regler för företagare

Nya lagar och regler du som företagare vill ha koll på

I sommar har flera nya lagar börjat att gälla, vet du vilka och vad de innebär för dig som arbetsgivare? Vi listar och förklarar dem för dig.

Publicerad:

Det kan vara svårt att hänga med i alla lagändringar. Med hjälp av Driva eget listar vi vilka lagar och regler som börjat gälla i sommar och som du som är företagare bör ha koll på.

 

Först ut: Nya punkter i Svarta listan

Det finns en del affärsmetoder som anses olämpliga, och dessa har samlats i något som kallas "Svarta listan" i Konsumentskyddet. Den 28 maj tillkom fyra nya punkter som i grova drag handlar om opassande marknadsföringsmetoder. 

 

Lagen om anställningsskydd

Från och med den 29 juni 2022 får du som är arbetsgivare fler uppgifter att lämna skriftlig information om, detta på grund av de nya reglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS) Till exempel är det fler som omfattas av LAS och har rätt till skriftlig information. Läs mer om nya LAS här.

 

Anställ unga - en win win-deal

För att göra det mer fördelaktigt att anställa unga sänks arbetsgivaravgifterna för personer som är mellan 18 och 23 år under juni, juli och augusti 2022. Detta gynnar både unga och dig som arbetsgivare då du endast ska betala ålderpensionsavgiften på 10,21%. Lagen började gälla den 1 juli i år.

 

Småföretagare? Se hit!

För att förenkla för dig som driver ett mindre företag blir det möjligt att inte vara registrerad för, och deklarera, moms. Vilket då gäller om du har en omsättning som understiger 80 000 kronor per beskattningsår. Det bidrar också till att Skatteverket inte behöver administrera betalningar eller deklarationer i ärenden som faller inom denna omsättningsgräns för momsbefrielse. Vilket innebär mindre administration åt båda håll, skriver Driva eget. om den nya lagändringen som träder i kraft den 1 juli 2022.

 

Köp inte mera - reparera!

Rusta upp saker som skor, kläder, eller cykeln istället för att slänga och köpa nya! En sänkning av mervärdesskatten för reparationer hjälper dig på traven. Även denna lagändring börjar gälla den 1 juli.

 

Ändrad nedsättning utifrån bilens miljöteknik

Den 1 juli 2022 ersätts nedsättningen av nybilspriset för miljöanpassade bilar till en schabloniserad nedsättning. Vilket som nu bestäms utifrån bilens miljöteknik. Sänkningen ser ut som följande: 100 000 kr för gasbilar, 140 000 kr för laddhybrider och 350 000 för elbilar och vätgasbilar. Etanoldrivna samt elhybrider omfattas inte just här. Sänkningen får inte vara mer än 50 % av bilens nybilspris, förklarar Driva eget.

Ellinor Molin

webbredaktör