Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Mai-Lis Hellénius – Ät rätt och lev tio år längre

Mai-Lis devis är att det ska vara gott att äta, men med eftertanke. Varför inte prova baka kanelbullar på solrosolja i stället för smör.

Vem är Mai-Lis Hellénius?

MajLis_Instagram_1080px.jpgÄr läkare i botten och disputerade vid Karolinska institutet med en avhandling om hur man med fysisk aktivitet och hälsosam mat kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Livsstilsprofessor är inte hennes formella titel. Sedan 2006 är hon professor i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention och med fokus på livsstil.  

Mai-Lis Hellénius har skrivit fler böcker om hälsa och livsstil. Den senaste var på uppdrag av regeringen med titeln ”Varje rörelse räknas”. En annan bok är ”hjärnhälsa, som visar att allt som är bra för hjärtat också är bra för hjärnan. 

 

Det ska vara gott att äta

Fikastunden har en given plats i Mai-Lis Hellénius vardag, men då med kanelbullar bakade på solrosolja i stället för smör. Hennes devis är att det ska vara gott att äta, men med eftertanke. Det röda köttet har en plats på tallriken, men inte så ofta och inte så mycket.

Desto rikligare med bönor, ärtor, grönsaker, nötter, frukt och andra nyttigheter, som man nästan kan äta hur mycket som helst av. Fisk bör vi äta mer av, bland annat för att få i oss essentiella fettsyror, som kroppen inte själv kan tillverka.

Det bästa av allt: nu finns det siffror på att en hälsosam kost gör att man lever längre. Och det är aldrig för sent. Ju tidigare man startar desto bättre. Men även 60-åringar kan räkna med att i genomsnitt leva åtta år längre med rätt mat, även om arv och fysisk aktivitet spelar in.

 

Lyssna på Mai-Lis Hellénius

Senast uppdaterad: