Var finns jobben?
De flesta dietister arbetar inom hälso- och sjukvården i regioner och kommuner. Nutritionister arbetar ibland också i vården även om de oftare återfinns på myndigheter, företag och inom akademin.
Life science-, vård-, livsmedels- och tjänsteföretag, samt kooperativ och organisationer är vanliga arbetsgivare på privat sektor. Läs mer om livsmedelsbranschen här.
Vanliga arbetsgivare för naturvetare inom kost och livsmedel:
- Regioner
- Livsmedelsverket
- Göteborgs Universitet
- Karolinska Institutet
- Stockholms Stad
- Aleris
- ICA Sverige
- Arla Foods
Vad gör de på jobbet?
De allra flesta arbetar huvudsakligen med livsmedelsfrågor eller med hälsorelaterade frågor inom vården. Dietisten ägnar sig framför allt åt kostrådgivning och behandling. Livsmedelsagronomen är mer inriktad på att livsmedelsproduktion och nutritionisten arbetar ofta med projekt eller FoU för att förbättra folkhälsan.
Vanliga arbetsområden
De flesta dietister, nutritionister, livsmedelagronomer och livsmedelsinspektörer arbetar med livsmedel, eller hälso- och sjukvård (framförallt dietister).
Vanliga yrkestitlar för naturvetare inom kost och livsmedel:
- Dietist
- Livsmedelsinspektör
- Doktorand med tjänst
- Enhetschef
- Handläggare
- Verksamhetsutvecklare
- Projektledare
- Kvalitetssäkrare/-värderare QA
- Utredare
- Universitets-/Högskolelektor/lärare
Vad tjänar naturvetare inom kost och livsmedel?
Så här ser lönespannet ut för naturvetare inom kost och livsmedel:
P10 innebär att 10 procent har en lön som motsvarar eller understiger den lön som infaller på P10. P90 innebär att 10 procent har en lön som motsvarar eller överstiger den lön som infaller på P90.
För dig som är medlem i Naturvetarna finns mer detaljerad statistik att hämta i Saco LöneSök Länk till annan webbplats..