Frågor & svar
Om oss
Mats Persson, Anna Rosling Rönnlund och Fritte Fritzon i hexagonformade ramar.

Det här händer på kongressen

I en tid av desinformation och populism är det viktigare än någonsin att politiska beslut grundas på fakta och vetenskap. På Naturvetarnas kongress i höst utforskar vi temat ”naturvetare gissar inte” – de vet. 

Anna Rosling Rönnlund från Gapminder kommer att prata om att vi tror oss veta mer än vad vi själva verket gör. Hon tar avstamp i Agenda 2030 och testar publiken om hennes tes håller. 

Politiken kommer vara på plats genom utbildningsminister Mats Persson, som ger sin syn på fakta och vetenskap, kopplat till politiska beslut. Han kommer också att prata om hur regeringen jobbar med att stärka naturvetenskaplig utbildning och forskning. 

Vi släpper aktuella siffror från en färsk Novusundersökning. Frågorna gäller bland annat om det satsas tillräckligt på forskning och om politikerna borde göra mer för att skynda på den gröna omställningen.

Missa inte heller paneldebatten, där Mats Persson ingår tillsammans med företrädare från skolans och akademins värld. Samtalet kommer att handla om betydelsen av fakta och vetenskap för att klara samhällets utmaningar i ett läge där kompetensbristen kan bli ett hinder. 

Leder kongressen gör komikern Fritte Fritzon, programledare för podcasten Allt du velat veta och årets vinnare av På spåret. 

 

Sidan uppdateras.

Senast uppdaterad: