Frågor & svar
Om oss

Erik Kjellström – Utsläppen måste minska nu!

 

Vem är Erik Kjällström?

Erik Kjällström

Han är professor i klimatologi och forskar om klimatförändringarna. Allt oftare får han agera experten i media som talar om att det inte är kört för klimatet, men att vi inte kan vänta med att agera. Fram till och med 2022 var han ledamot i det Nationella expertrådet för klimatanpassning med säte på SMHI.

 

 

 


2023 varmaste året

Köldknäpparna i vinter kan inte tas om intäkt för att klimatet håller på att stabilisera sig. 2023 blev det varmaste året sedan mätningarna startade. Kvicksilvret var uppe och nosade på 1,5-gradersmålet som världens länder kom överens om att underskrida, enligt Parisavtalet. En ninjaeffekt bidrog till de höga temperaturerna.

De köldknäppar vi har haft i vinter skulle ha varit ännu kallare utan klimatförändringarna. 40 grader under nollan i Nikaloukta hade varit närmare 50 minusgrader i ett normalläge.

Upp till bevis

Klimatmötet i Dubai inger ändå hopp. För första gången är världens länder överens om att fossila bränslen ska fasas ut. Så nu är det upp till bevis.

Erik Kjellström menar att klimatet inte kan vänta. Att skjuta utsläppsminskningen på framtiden är ingen bra idé om vi ska få bukt med extrem hetta, översvämningar och torka som följer på ett varmare klimat.

 

Lyssna på Erik Kjällström  på Spotify

Senast uppdaterad: