Frågor & svar
Om oss

Mats Lindblad - Så skyddar du dig mot salmonella och andra smittor

 

Vem är Mats Lindblad?

 

mats_66_200.jpg

Han är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket och är experten som media kontaktar vid utbrott av allt från salmonella och campylobacter till ehec och vinterkräksjuka.

I botten är han agronom som har specialiserat sig på mikrobiologi och smittskydd när det gäller hantering av mat.

 

 

 

Tvätta händerna innan du lagar mat

Montezumas hämnd är hård och smärtsam. För att undgå den finns det några rätt enkla regler att hålla sig till. Det handlar om att tvätta händerna innan du lagar mat, ser till att kycklingen är genomstekt, diska av skärbrädor och att vara noga med råvarorna.

Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, ger bästa tipsen för att slippa bli sjuk av maten. Även om det nyligen var ett utbrott av salmonella i Sverige så är det ovanligt, främst tack vare kommunens livsmedelskontroll och branschens smittskyddssatsningar. Samma trend syns inom hela EU.

Risken för att bli magsjuk på resor nere på kontinenten eller i fjärran länder som Indien har minskat, men det finns ändå anledning att vara försiktig med råbiffen, kycklingen och snabbmaten ute på stan.

Vinterkräksjukan är en klassiker med ett virus som är extremt smittsamt, men lyckligtvis går mardrömmen över rätt snabbt, utan några följdsjukdomar. Det är värre med salmonella som kan ge långvariga effekter på hälsan.

 

Lyssna på Mats Lindblad

Senast uppdaterad: