Frågor & svar
Om oss

Nina Kirchner – Havet stiger när glaciärerna smälter

Vem är Nina Kirchner?

Nina Kirchner

Hon är Sveriges första kvinnliga professor i glaciologi och verksam vid Stockholms universitet. Matematiken har hon stor nytta av när hon gör modeller över hur glaciärer svarar på ett varmare klimat. Hon är också föreståndare för forskningsstationen i Tarfala.

 

 

 

 

Alla glaciärer i världen smälter på bred front

Visste du att Sverige har världens längsta mätserie av glaciärers utveckling, eller egentligen avsmältning. 1946 startade mätningarna på flera provplatser på glaciären vid forskningsstationen i Tarfala, nära Kebnekaise. Schweizarna var lite före men de hade bara en mätplats, vilket inte är tillräckligt för att kunna göra vetenskapliga studier.

Trenden är tydlig och läget är allvarligt

Om avsmältningen fortsätter som de senaste åren kommer fyra av fem glaciärer i Sverige vara borta eller väsentligt mindre år 2100. Det kommer inte att påverka havsnivån, men effekterna på det ekologiska systemet blir påtagligt med en annan biologisk mångfald och risk för att permafrosten smälter.

Och det enda som kan hindra avsmältningen är att den globala uppvärmningen hejdas. Områden som är beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning som länderna nedanför Himalaya kommer att drabbas hårt. Höjda havsnivåer med upp till en meter är ännu ett skräckscenario.

Lyssna på Nina Kirchner på Spotify

Senast uppdaterad: