Frågor & svar
Om oss

Linnéa Jägrud – Efter 100 år är den "utdöda" atlantstören tillbaka

 

Vem är Linnéa Jägrud?

Linnéa Jägrud

När nyheten om atlantstören släpptes fick det stor uppmärksamhet i media. Det har varit bråda dagar för limnologen och biologen på Sportfiskarna. Hon är projektledare för återplanteringen av atlantstören.

 

 

 

 

 

Är atlantstören tillbaka efter 100 år?

En fisk från dinosauriernas tid är på väg tillbaka i svenska vatten. Mycket talar för att utplanteringen av atlantstören kommer att lyckas, under förutsättning att den inte fiskas upp. Vattnet är renare i dag och stören kan följas genom elektroniska sändare som ger signaler om var den befinner sig.

Stören leker uppströms när den uppnått av en ålder runt 15 år och rommen läggs i sötvatten där de juvenila fiskarna trivs bäst. När de blir äldre och tål saltvatten simmar de till havet och lever där tills de är lekmogna.

Atlantstören imponerar med sin storlek

Urtidsfisken har en imponerande storlek och kan bli upp till fyra meter lång och väga 350 kilo. Den har en viktig roll i det ekologiska systemet och är värd för andra arter. I jakten på föda rör atlantstören runt i bottnarna och syresätter dem.

Atlantstören är en pusselbit som saknas och har ett viktigt symbolvärde. För mig är det en stark drivkraft att få tillbaka en art som har försvunnit i ett läge där förlusten av biologisk mångfald går snabbt, säger Linnéa Jägrud.

Men nu är finansieringen hotad och sponsorer sökes för att säkra atlantstörens framtid.

Lyssna på Linnéa Jägrud på Spotify

Senast uppdaterad: