Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Francisco Nascimento – Hotas ekosystemet av att vi dammsuger havets botten?

Vem är Francisco Nascimento?

fransisco_200.jpgHan är marinbiolog och forskare vid Stockholm universitet. Huvudfokuset inom hans pågående forskning är att ta reda på hur ekosystemet påverkas om vi tar upp metaller från havets botten i Östersjön, hur stor skadan blir. Utöver sin forskning är han lektor och undervisar i Ekotoxikologi, marinbiologi och Ekologi 1 vid Stockholms universitet.

 

 

 

 

Hotas ekosystemet av att vi dammsuger havets botten? 

Visste du att det på Östersjöns botten finns klumpar som kan vara en pusselbit i den gröna omställningen? Klumpar som innehåller järn, mangan och andra sällsynta metaller. Dessa metaller vill företag komma åt för att kunna använda till vindkraft, solceller och bilbatterier. 

Men vi vet inte hur dammsugning av dessa kan påverka utsläppen av växthusgaser från havsbotten. Marinbiologen Francisco Nascimento forskar på dammsugningens effekt på den marina miljön och hur lång tid det tar för den att återhämta sig. Att en avgörande påverkan kommer att ske vet vi, men det är för tidigt för att säga hur stor den blir eller vad som kommer att ske på lång sikt om dammsugningen blir ett faktum. 

Lyssna på Francisco Nascimento på Spotify

Senast uppdaterad: