Frågor & svar
Om oss

Naturvetarpodden

Möt Nikita Zeiloth och Palle Liljebäck i Naturvetarnas podd. Temat är hållbarhet på flera olika sätt. De bjuder in aktuella gäster som med sin spetskompetens bidrar till fördjupad kunskap, inspiration och skrattfyllda diskussioner.

#37 Elizabeth Kuylenstierna – Konsten att leda sig själv

Elizabeth_Instagram_1080px_vers2.jpgAtt ge hundra procent i alla lägen är inte hållbart. Lär dig prioritera och välj tillfällen där du måste ge allt. Elizabeth Kuylenstierna har lärt sig att säga nej och delar med sig av sina bästa tips för att kunna leda sig själv. Med insikt om sig själv och hur man reagerar i olika situationer kan hela hela teamet växa. Självledarskap handlar om personlig utveckling.

Lyssna på Elizabeth Kuylenstierna i Naturvetarpodden

 

#36 Åsa Sandberg – Minska matsvinnet för klimatet

AsaS_Instagram_1080px.jpgVisste du att mer än en tredjedel av all mat som produceras slängs och att matsvinnet står för 10 procent av utsläppen av växthusgaser? Det vill Åsa Sandberg ändra på. Ett överflöd av billig mat och fyllda hyllor är en anledning till det stora matsvinnet. Hon ger bästa tipsen för hur det kan minska i hemmen, där den största förlusten sker. Men det behövs också politiska beslut för att minska matsvinnet.

Lyssna på Åsa Sandberg i Naturvetarpodden

 

#35 Hedvig Söderlund - Den utbrända hjärnforskaren

Sämre minne, yrsel och kortare stubin var några tecken på utmattningssyndrom för professorn Hedvig Söderlund. När kraschen kom kände hon lättnad över att bli sjukskriven, men dåligt samvete gentemot studenterna. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att komma tillbaka, men också för att undvika stressfällan. I dag skriver hon böcker och håller föredrag om sina erfarenheter.

Lyssna på Hedvig Söderlund i Naturvetarpodden

 

#34 Michael Tjernström - Öka tempot i den gröna omställningen

En global skatt på utsläpp av koldioxid är klimatforskaren Michael Tjernströms recept för att klara klimatet. Höjda bensinpriser i storstäderna behövs också för att minska bilkörningen. Han ser positiva tecken, men omställningen måste gå snabbare för att mildra effekterna av uppvärmningen, som är mest påtaglig vid polerna.

Lyssna på Michael Tjernström i Naturvetarpodden

 

#33 Anders Sahlman - Så får du din presentation att lyfta

Våga visa din egen personlighet på scen, träna och ta upp händerna ut byxfickorna, så är du snart hemma. Att pitcha en idé och nå fram med ett budskap hjälper Anders Sahlman andra med. Han coachar forskare som tävlar om att på fyra minuter förklara sin forskning. Den tidigare bioteknologen sadlade om och blev ståuppare, moderator och coach till juryn i Lets dance.

Lyssna på Anders Sahlman i Naturvetarpodden!

 

#32 Anna Wikner - Med smak av den svenska naturen

Häng med in i bränneriet som kryddar sin gin med örter som växer runt knuten. I den tidigare jaguarverkstaden puttrar det i grytorna när ekologiskt vete förädlas till gin. Under pandemin föddes idén att göra handsprit av restprodukterna. Civilingenjören Anna Wikner får själv energi av att avnjuta en god dryck - i måttliga mängder - när hon lever sin dröm.
 
Nu tar Naturvetarpodden sommarlov och är tillbaka i slutet av augusti. I avsnittet kan ni höra vilka gäster vi har träffat under våren och vad som väntar i höst. Missa inte det!

Lyssna på Anna Wikner i Naturvetarpodden

 

#31 Emma Frans - Folkbildare som står upp för fakta

Att genomskåda desinformation har ett pris. Emma Frans är inte ensam om att ha fått utstå hat och hot på nätet under pandemin. Att forskare slutar forska och att journalister tystas menar hon är ett hot mot demokratin. Med över hundra tusen följare på Twitter roar hon, inspirerar och klargör.

Lyssna på Emma Frans i Naturvetarpodden 

 

#30 Eleonora Svanberg - Prisad matematiker bryter normer

Grundaren av Girls in STEM är en stolt och färgstark naturvetare som inspirerar tjejer och icke binära att plugga naturvetenskap och teknik. För sin förmåga att bryta normer och öka mångfalden har Eleonora Svanberg fått kompassrosen, ett stipendium som lyfter kvinnliga ledare och delas ut av kungen. Hon är 22 år och studerar matematik och fysik på Stockholms universitet.

Lyssna på Eleonora Svanberg i Naturvetarpodden

 

#29 Kay Pollak - Väljer glädje i livet

Utan att vara överdrivet positiv kan man hitta ljusglimtar i allt. Kay Pollak delar med sig av sina bästa verktyg för hur du kan välja glädje och växa genom möten. Många lever med känslan av att inte duga eller vara värda att bli älskade. Kay menar att vår viktigaste uppgift i livet är att vara lycklig. Tacksamhet och glädje är nyckeln till ett liv där du är den bästa upplagan av dig själv.

Lyssna på Kay Pollak i Naturvetarpodden

 

#28 Ola Jennersten - Låt gräset växa och ängarna blomma

Det råder brist på mat och bostäder för humlor och bin i den svenska sommarhagen. Zooekologen Ola Jennersten på Världsnaturfonden WWF, tipsar om hur vi kan gynna pollinerarna för att säkra både den biologiska mångfalden och matproduktionen. Han ser en positiv trend med fler bihotell och blommande ängar. Men hugg inte ner sälgen, den är fylld med nektar vilket många inte vet.

Lyssna på Ola Jennersten i Naturvetarpodden

 

#27 Gia Destouni - Rent vatten kostar

Rent vatten är inget vi kan ta för givet. Mer torka och översvämningar hotar både vattenkvaliteten och mängden vatten både här hemma och globalt. Gia Destouni, professor i hydrologi och vattenresurser, menar att politikerna har ett ansvar för att trygga vattenförsörjningen som är ett av FN:s 17 hållbarhetsmål. Vatten har bland annat en avgörande roll för att säkra tillgången på livsmedel, som i sig är en storförbrukare av vatten.

Lyssna till Gia Destouni i Naturvetarpodden

 

#26 Joanna Swica – Inspirerar andra att träna och må bra

Att sätta upp mål och ge det där lilla extra är en positiv effekt av fysisk träning. Det har hälsocoachen Joanna Swica nytta av i vardagen och på jobbet. För att uppnå hållbar hälsa är återhämtning en viktig pusselbit, liksom goda relationer och hälsosam mat. En digital detox med jämna mellanrum ger också andrum och perspektiv på livet.

Lyssna till Joanna Swica i Naturvetarpodden

 

#25 Tom Britton – Räknar på smittspridning

I tv-studion har vi sett matematikern Tom Britton rita kurvor över smittspridningen och hur många som kan komma att avlida i sviterna av covid-19. Men ibland har det blivit fel, vilket han har medgivit och blivit uppskattad för. Nu gläds han över det uppsving som matematiken har fått, vilket kan locka fler unga att studera matematik.

Lyssna på Tom Britton i Naturvetarpodden

 

#24 Yrsa Lindberg - Avslöjar greenwashing

För att hållbarhetsarbete ska vara trovärdigt räcker det inte att byta ut plastpåsar mot papperspåsar. Hållbarhetsstrategen Yrsa Lindberg lär oss att skilja på dem som ägnar sig åt greenwashing och de som vill förändra på riktigt. Hon varnar för domedagsprofetior och vill ingjuta hopp för att få med sig fler än de redan frälsta på tåget.

Lyssna på Yrsa Lindberg i Naturvetarpodden 

 

#23 Klas Hallberg - Sitt ner och håll käften!

Han är rankad som en av världens bästa talare och uppmanar oss att hångla mer. Det är en metafor för att leva innan vi dör. Att Klas Hallberg gärna sitter ner och håller käften är en omskrivning för att gå ner i varv och hitta sig själv.

Lyssna på Klas Hallberg i Naturvetarpodden på Spotify

 

#22 Ali Mirazimi - Forskare och vår tids influencer

När media ringer är virusforskaren Ali Mirazimi på tårna. Med jobbet som hobby kan han jobba närapå dag och natt. Tack vare en kraftsamling kunde ett vaccin mot covid-19 tas fram i rekordfart. Nu varnar han för att mer aggressiva mutationer kan utvecklas om inte vaccinationerna sköts på rätt sätt.

Lyssna på Ali Mirazimi i Naturvetarpodden på Spotify

 

#21 Betty Malmberg - Med makt att påverka

Hon halkade in i riksdagen på ett bananskal och blev kvar där. Forskning ligger agronomen varmt om hjärtat, liksom forskarnas villkor, som hon menar måste bli bättre för att attrahera talangerna. Life science, miljö och klimat brinner hon särskilt för. Skrattet ligger hela tiden nära och är något av ett livsmotto för henne.

Lyssna på Betty Malmberg i Naturvetarpodden på Spotify

 

#20 Karoline Pettersson - Dietisten som älskar smågodis

Vilka fem livsmedel skulle du ta med till en öde ö? En kombo av nyttig och lustfylld mat packar dietisten och influencern Karoline Pettersson ner i sin kappsäck. Hon går också till botten med ätstörningar och ger goda råd om hur vi klarar en av vår tids samhällsproblem.

Lyssna på Karoline Pettersson i Naturvetarpodden på Spotify

 

#19 Nyårskarameller

nyarskarameller.jpgVad var det Johan Kuylenstierna hette? Och varför kan inte Nikita uttala Svante Axelssons titel? Hur är det egentligen med mikrofiber och kommer Palle äntligen börja dela med sig av sina bakverk? Nikita och Palle ser tillbaka på året som varit, delar med sig av bloopers och presenterar ny musik.

Lyssna på Nyårskaramellerna i Naturvetarpodden på Spotify

 

#18 Gunnar Wetterberg - Årsringar som berättar och förklarar

Han har vunnit På spåret och blivit känd som en folkbildare för hela svenska folket i Fråga Lund. Trots varningar om att mista förståndet gick han i mål med tegelstenen om Axel Oxenstierna. Boken om skogen kan ses som en flirt till medlemmar i Naturvetarna.

Lyssna på Gunnar Wetterberg i Naturvetarpodden på Spotify

 

#17 Christian Benedict - ”Sov på saken” har stöd i forskningen

Sömn är den bästa medicinen. Det kan sömnforskaren och docenten i neurovetenskap, Christian Benedict intyga. En god natt med både djup- och drömsömn förbättrar minnet och förebygger sjukdomar som diabetes och alzheimer.

Lyssna på Christina Benedict i Naturvetarpodden på Spotify

 

#16 Dilsa Demirbag-Sten - Vetenskapen behöver det etiska samtalet

Som grundare och generalsekreterare för Berättarministeriet ingick Dilsa Demirbag-Sten i juryn för Naturvetarnas idétävling Thinktank 2030. Hur nästa generation löser samhällets problem inspirerar henne. Hon sätter hoppet till naturvetare som behöver kavla upp skjortärmarna för att sprida naturvetenskapen utanför akademin och ta ansvar för folkbildningen.

Lyssna på Dilsa Demirbag-Sten i Naturvetarpodden på Spotify

 

#15 Dan Larhammar - Se upp för den naturliga bluffen

Naturen har varit en rik källa för att hitta nya läkemedel. Men Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, höjer ett varningens finger för att använda till exempel rosenrot för att få bättre hälsa. Marknadsföringen av örtpreparat är ofta överdriven och baseras på dålig forskning. Naturprodukter är komplexa och dosering försvåras när de aktiva komponenterna är okända.

Lyssna på Dan Larhammar i Naturvetarpodden på Spotify

 

#14 Micael Dahlen - Siffror som förklarar människan

60 procent av lyckan kan vi själva påverka. Resten sitter i generna. Men ta inte lyckan på för stort allvar, för då kan den försvinna. Ekonomiprofessorn på Handels har också räknat ut att man inte ska ge allt man har, utan bara 70 procent. Mer än det kräver så stora arbetsinsatser att man förlorar i andra grenar.

Lyssna på Micael Dahlen i Naturvetarpodden på Spotify

 

#13 Lars Engstrand - Bakterier med superkrafter

Att tarmfloran påverkar vår hälsa känner de flesta till. Runt 1,5 kilo mikroorganismer bor i och på din kropp. De har kopplingar till allt från övervikt och välmående till för tidigt födda barn. Lars Engstrand, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, och hans forskargrupp studerar mikrobernas superkrafter, som går att transplantera till andra människor och göra dem friska.

Lyssna på Lars Engstrand i Naturvetarpodden på Spotify

 

#12 Erik Huss - Fikarasten öppnar dina sinnen

Var stolt över din expertkunskap, men lär dig att kommunicera den så att folk förstår. Missa inte heller fikarasten. Det är då sinnena öppnar sig och de bästa idéerna föds, menar en av de Nobelpristagare som glaciologen Erik Huss har jobbat med. Missa inte heller storyn om när han tack vare sin expertkunskap om laviner räddades från att begravas i snömassorna.

Lyssna på Erik Huss i Naturvetarpodden på Spotify

 

#11 Lollo Aronsson - När livet bara gör ont

Alla drabbas vi ibland av prestationsångest och känsla av att inte räcka till. Samtidigt ser vi att allt fler unga mår dåligt. Men det finns hjälp att få. Tilia, en ideell organisation för ungas psykiska hälsa, ger verktygen som stärker din självkänsla. Lollo Aronson på Tilia går ett steg till och vill få in psykisk hälsa på skolschemat.

Lyssna på Lollo Aronsson i Naturvetarpodden på Spotify

 

#10 Johanna Lundin - En bit kvar till en jämställd arbetsmarknad

Även männen vinner på att könsnormer ifrågasätts och kan vara sig själva utan att behöva killgissa. Jämställda organisationer och företag som satsar på mångfald lyckas bättre än andra. Men det finns mycket kvar att göra på vägen till en arbetsmarknad där män och kvinnor värderas lika, enligt jämställdhetsexperten Johanna Lundin.

Lyssna på Johanna Lundin i Naturvetarpodden på Spotify

 

#9 Jessica Cederberg Wodmar - Så blir du hållbar i vardagen

Ska mjölkförpackningen sköljas innan den slängs och är sushi mer hållbart än svensk biff? Det ger hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar besked om. Hon är aktuell med boken ”50 myter om hållbarhet”.

Lyssna på Cecilia Cederberg Wodmar i Naturvetarpodden på Spotify

 

#8 Aron Anderson - Hitta mening i det du gör

Aron har bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro i rullstol och simmat över Ålands hav. Han har gjort det ingen annan trodde var möjligt. Nyckeln är att hitta en mening i allt man gör. Med rätt perspektiv får han en Ironman att framstå som lätt i jämförelse med en cellgiftsbehandling.

Lyssna på Aron Andersson i Naturvetarpodden på Spotify

 

#7 Desirée Rova - Ha koll på vem som är nörden

Alla drivs vi av olika behov. Ta reda på dina egna, men också dina vänners och kollegors behov. Den som motiveras av utveckling bemöter du på ett annat sätt än den som söker samhörighet och konsensus. Den som går på djupet och nördar in sig i detaljer har andra behov som ska tillgodoses.

Lyssna på Desirée Rova i Naturvetarpodden på Spotify

 

#6 Svante Axelsson - Vi tar ledartröjan

Napodden_Svante_200px.jpgSverige ska bli världens första fossilfria land. Ett kaxigt mål som de unga gör vågen för. På köpet räddar vi välfärden, enligt Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige. Om vi springer före och visar att det är möjligt vill andra länder hänga på, är hans övertygelse. 

Lyssna på Svante Axelsson i Naturvetarpodden på Spotify

 

#5 Petra Wadström - The Sun Angel

Förorenat vatten och de sjukdomar som följer i spåren är ett stort problem i delar av världen. Petra Wadströms uppfinning Solvatten renar vattnet från mikroorganismer och gör det drickbart. Lika enkelt som genialt när solens ultravioletta strålar gör jobbet. Tack vare Petras uppfinning får fler än 70 000 familjer rent vatten varje dag. På köpet kan skog räddas. Ett känslosamt möte var början på Solvattens resa.

Lyssna på Petra Wadstöm i Naturvetarpodden på Spotify

 

#4 Sara Cousins - Släpp kossorna loss det är vår

Betande kor är inte bara en fröjd för ögat. De levererar också ekosystemtjänster med en stor artrikedom av blommande örter. I sitt växthus förklarar professorn i naturgeografi Sara AO Cousins varför biologisk mångfald är så viktigt. Som en bonus delar hon med sig av sina favoriter under huvudkudden i midsommar.

Lyssna på Elinor Feuer i Naturvetarpodden på Spotify

 

#3 Elinor Feuer - Gör guld av skrot

Skrothandlaren Elinor Feuer är vår andra gäst i Naturvetarpodden. Hon drivs av att göra affärer, men det får inte vara vilka affärer som helst. Genom att återvinna allt från gamla aluminiumfönster till uttjänta kretskort ligger fokus på hållbarhet. Som kvinna i en mansdominerad bransch delar hon med sig av sina bästa tips. Kompetens är en nyckel.

Lyssna på Elinor Feuer i Naturvetarpodden på Spotify

 

#2 Johan Kuylenstierna - Det var inte bättre förr 

Vi har äran att presentera Johan Kuylenstierna som första gäst i Naturvetarpodden. Klimatexperten som inger framtidshopp och vill att Sverige ska bli mer självförsörjande på livsmedel. Han inspireras av sin mormor och lever efter devisen: Det var inte bättre förr. 

Lyssna på Johan Kuylenstierna i Naturvetarpodden på Spotify

 

#1 - Premiäravsnitt Naturvetarpodden

Lär känna Nikita och Palle mer på djupet. Vilka är de? Vad ska podden handla om? Vem är deras första gäst och hur är det med Palles taktkänsla egentligen? Allt det och lite till får ni höra i premiäravsnittet av Naturvetarpodden. Finns där poddar finns!

Lyssna på premiäravsnittet på Spotify