Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Johanna Hök Nordberg – Naturläkemedel som lindrar symptom

 

Vem är Johanna Hök Nordberg?

Johanna Hög Nordberg

Hon är apotekare i botten och forskar om användningen av naturpreparat på Karolinska institutet. Där är hon också lärare och håller i kurser för bland annat läkare och annan vårdpersonal om naturpreparat, då den kunskapen är efterfrågad hos patienter.

 

 

 

 

 

Naturpreparat för att må bättre 

Närapå var fjärde svensk använder någon form av naturpreparat för att må bättre. Det handlar om allt från probiotika i yoghurt till extrakt av johannesört och blåbär. Solhatt (Echinacea) och ingefära är andra naturläkemedel som kan vara till nytta för hälsan.

Men naturpreparat ska användas med förnuft och man bör ta reda på fakta från i första hand Läkemedelsverket innan man börjar självmedicinera. Ännu ett tips från Johanna Hök Nordberg är att ha en dialog med sjukvården.

Till exempel kan solhatt ge allergiska reaktioner och johannesört ska inte intas tillsammans med andra läkemedel. Man ska vara särskilt försiktig när det gäller preparat som man köper på nätet, där kvaliteten varierar och det kan finnas föroreningar.

.

Vad skiljer naturläkemedel från kosttillskott?

Att byta ut vanliga läkemedel mot naturpreparat är ingen bra idé. Däremot kan de fungera som komplement och till exempel lindra en del biverkningar, visar studier.

Men vad skiljer naturläkemedel från kosttillskott? Här finns gråzoner, men naturläkemedel måste vara kontrollerade och godkända av Läkemedelsverket, vilket ger en viss trygghet. Kosttillskott klassas juridiskt som ett livsmedel och har inte samma stränga säkerhetskrav för att få säljas.

Lyssna på Johanna Hök Nordberg på Spotify

Senast uppdaterad: