Frågor & svar

Nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter från Naturvetarna, samt artiklar inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. Här hittar du vår medlemstidning. 

Publiceringsregler för kommentarer

Filtrera artiklar

756 artiklar

Klicka här för att läsa om jobb för naturvetare 2029

Här finns framtidsjobben för naturvetare 2029

Lagom till att ansökan till högskole- och universitetsutbildningar öppnat har Saco släppt rapporten Framtidsutsikter för akademiker. För naturvetare ser det särskilt ljust ut för yrken inom data, matematik och miljö.

Äldreomsorgen sviker: Fyra av fem kommuner utan dietist

Över hälften av alla riskbedömningar inom äldreomsorgen visar på en risk för undernäring, ett allvarligt men vanligt problem när vi blir äldre. Trots att det finns effektiva åtgärder som kan sättas in saknar många kommuner idag fördjupad kompetens.

Gör kommuner och regioner attraktiva för naturvetare

Nu förhandlar vi villkoren för omkring 75 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag. Naturvetarna och AkademikerAlliansens övriga 15 medlemsförbund menar att arbetsgivarna måste erbjuda anställningsvillkor som kan locka fler akademiker till sektorn.

Ordning och reda med kollektivavtal: ”Vi drar varandra framåt”

Vid sidan av extra semester, tjänstepension, föräldralön med mer ger kollektivavtalet inflytande för de anställda genom facket. Även arbetsgivarna hyllar kollektivavtalet som skapar ordning och reda på jobbet. Det firar vi på kollektivavtalets egen dag.

Svara på månadens fråga om vilken förmån du tycker är viktigast.

Vilken förmån är viktigast för dig på jobbet?

Längre semester, föräldralön, tjänstepension och årliga lönerevisioner är några exempel på vad kollektivavtalet ger rätt till. Nu undrar vi vilken del i kollektivavtalet som är viktigast för dig och vilken nytta det har för dig.

Klicka här för att läsa om tips inför pensionen

5 tips: Så maxar du din pension

Lönen lägger grunden för en bra pension. Men det finns några saker att tänka på för att du ska få lite guldkant som pensionär. Här är fem tips som hjälper dig att skapa en solid grund för en stabil och gynnsam pension.

Konflikter som hanteras leder framåt

Samarbete som skaver behöver inte vara av ondo. Tvärtom kan resultatet bli bättre, men det måste finnas rutiner för att förebygga och hantera konflikter så att de inte blir destruktiva, enligt experten i konflikt- och riskhantering.

Klicka här föra att läsa om digital övervakning på jobbet.

Får arbetsgivaren övervaka mig digitalt?

Chefen har börjat kontrollera hur mycket vi jobbar genom att ha koll på våra datorer. Har arbetsgivaren verkligen rätt att övervaka oss digitalt? Känslan är att tilliten saknas.

Hur leder jag mångkulturella team?

Jag är chef för en grupp medarbetare med olika kulturella bakgrunder. Vid sidan av språkförbristning kan det till exempel skilja sig i synen på att komma i tid till möten. Hur ska jag göra för att klara den typen av utmaningar?