Frågor & svar

Nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter från Nturvetarna, samt artiklar inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. 

Publiceringsregler för kommentarer

Filtrera artiklar

3016 artiklar

Emma förklarar, roar och upprör

Med ena benet i forskarvärlden och det andra på twitter har Emma Frans nått en stor publik. Nu är hon aktuell med boken ”Alla tvättar händerna” där hon i dagboksform skriver om året med pandemin.

Uppdaterat krislägesavtal anpassat till olika kriser

AkademikerAlliansen, som Naturvetarna är en del av, har tillsammans med övriga fackförbund i kommun- och regionsektorn förhandlat med arbetsgivarparterna SKR och Sobona om ett ändrat krislägesavtal. 

Blomsterkung som ger eko i världen

Botanisten och läkaren Carl von Linné är kanske världshistoriens mest kände svensk. Det sägs att svenskarnas kärlek till naturen härstammar från honom. Vi dyker ner i historien om hans liv under den årstid han föddes.

Är du studentmedlem och intresserad av styrelseuppdrag?

Då kan studentrepresentant i förbundsstyrelsen vara något för dig.

”Vi jobbar tillsammans för att alla ska må bra”

Samverkan är nyckeln till inflytande. På Sahlgrenska universitetssjukhuset månar arbetsgivaren om ett bra samarbete med facket.

Tryggare med omställning och utbildning

I dag har regeringen tagit ett viktigt steg för att öka tryggheten med omställning och utbildning i arbetslivet. Förslaget bygger på den överenskommelse som PTK träffade med Svenskt Näringsliv i december förra året.

Hälsa hem vid 45

Redan vid fyllda 45 år har folk tappat stinget och fikar hellre än jobbar. Det menar Centerns ungdomsförbund som vill göra det lättare att säga upp äldre för att ge plats åt unga. Fel tänkt, skriver Palle Liljebäck i sin krönika.

Duellen: Borde vi lagstifta om kortare arbetstid?

Med ett längre arbetsliv kanske vi inte behöver lika mycket hela tiden. Miljöpartiet menar att både miljön och folkhälsan skulle bli bättre med kortare arbetstid. Socialdemokraterna säger nej till att lagstifta om 30 timmars arbetsvecka, då många inte skulle klara sig på den lägre lönen.

Månadens fråga : Hur länge vill du jobba?

Vi behöver arbeta högre upp i åldrarna för att klara välfärden. Om några år höjs lägsta åldern för att ta ut pension till 64 år och redan i dag är det möjligt att jobba till 68 år. Nu undrar vi när du vill gå i pension och vad som behöver göras för att du ska vilja jobba längre.