Frågor & svar

Nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter från Naturvetarna, samt artiklar inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. Här hittar du vår medlemstidning. 

Publiceringsregler för kommentarer

Filtrera artiklar

2816 artiklar

Var med och påverka naturvetarstudenters framtid!

Är du redo för ett spännande uppdrag? Naturvetarnas studentråd söker nya medlemmar i styrelsen som vill representera studenter i viktiga frågor kring utbildning och arbetsmarknad.

När jobbet blir en mötesplats

Vad ska vi ha kontoret till efter pandemin? Nu finns ett fönster för att skapa miljöer för kreativitet och att lösa uppgifter. Erik Herngren på Kairos Future har tittat närmare på det.

Kan arbetsgivaren kräva att jag vaccinerar mig?

Fråga experten: På min arbetsplats finns ännu inget tvång på vaccinering. Men frågan har kommit upp nu när vi av allt att döma kommer att gå tillbaka till kontoret under hösten. Vad gäller egentligen?

Hur får jag personalen att stanna?

Fråga experten: Under semestern är det många som har sett sig om efter ett annat jobb. Hur gör jag som chef för att medarbetarna inte ska lämna nu när vi går tillbaka till kontoret efter pandemin?

Konsten att leda sig själv

För att utvecklas och må bra på jobbet är självledarskap en nyckel. Det handlar om att förstå sina egna känslor och beteenden, som när man till exempel retar upp sig på kollegan som har kameran avstängd på videomötet.

Månadens fråga: Vad vill du få ut av kontoret efter pandemin?

Många är nu på väg tillbaka till arbetsplatsen, i alla fall några dagar i veckan. Kanske kontoret får en annan roll än tidigare och blir mer aktivitetsbaserat. Nu undrar vi vad du vill få ut av kontoret efter pandemin.

Regler och tips när du jobbar hemma

Många naturvetare jobbar hemma under coronapandemin. Här samlar vi tips och berättelser om arbetsmiljön vid hemarbete. Vi kommer också att reda ut vad lagen säger om distansarbete.

Fackförbund måste arbeta mer aktivt för mångfald

Att ha starka folkrörelser som pekar på problem i samhället och försöker åstadkomma riktningsförändringar är viktigt. Det är en naturlig del av starka demokratier och ett sätt att utrycka folkvilja, utan att paketera det partipolitiskt.

Nytt fartyg för polarforskning föreslår utredare

För att inte tappa mark i den för klimatet så viktiga polarforskningen föreslår en utredning att Sverige satsar på ett nytt forskningsfartyg. Det välkomnar Naturvetarna som har jobbat för att frågan skulle utredas.