Frågor & svar

Nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter från Naturvetarna, samt artiklar inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. Här hittar du vår medlemstidning. 

Publiceringsregler för kommentarer

Filtrera artiklar

2927 artiklar

Lars Calmfors: Osäkerheten är monumental

Avtalsrörelsen för 2023 har nu rullat igång och de första lönekraven har presenterats. Hög inflation, stigande räntor och en osäker omvärld gör att förhandlingarna kan bli stökiga. För att få lite bättre koll på det ekonomiska läget, arbetsmarknaden och lönerna bjöd Naturvetarna in nationalekonomen Lars Calmfors till ett lunchseminarium, och vi passade på att intervjua honom för att sammanfatta samtalet.

Klicka här för att läsa: Emely utbildar framtidens sjukhusfysiker

Emely utbildar framtidens sjukhusfysiker: ”Min passion”

Tänk dig att kärnvapen skulle användas i Sverige eller i vårt närområde, eller att strålning från ett kärnkraftverk skulle läcka ut.

Vindkraftverk.

Så påverkas Naturvetarnas medlemmar av Tidöavtalet

Naturvetarna har granskat vilka konsekvenser Tidöavtalet och regeringsförklaringen får för olika naturvetenskapliga yrkesgrupper.

En skeptisk man som sitter med sin mobiltelefon och läser.

Månadens fråga: Hur bemöter du uppfattningar som inte har stöd av vetenskapen?

Vetenskap och fakta är under press och falska påståenden om klimatet, vacciner, hälsosam mat och annat får vi höra dagligen. Nu undrar vi hur du bemöter den här typen av information?

”Naturvetare har goda förutsättningar för höjda löner nästa år”

Under 2023 kommer många naturvetare att påverkas av nya löneavtal. Båda sidor har börjat vässa argumenten i ett läge som är mer osäkert än på länge. Hög inflation med dyrare mat och energi gröper ur månadslönen för många hushåll. 

Han odlar blågula bananer

Det är visst möjligt att odla exotiska grödor som kaffe och bananer i Sverige. Och det på ett betydligt mer resurssnålt sätt än att skeppa produkterna hit. Lösningen stavas aquaponic som ger matfisk på köpet.

Klicka här för att läsa: Här är vårdprofessionerna som tjänar bäst – och sämst

Här är vårdprofessionerna som tjänar bäst – och sämst

Naturvetarna samlar flera professioner som har viktiga uppgifter för att hälso- och sjukvården ska fungera. De är alla högutbildade och specialister inom sitt område. Men får de betalt för sin kompetens?

Klicka här för att läsa: Karins tjänst försvann - då ringde hon Naturvetarna

Karins tjänst försvann – då ringde hon Naturvetarna

Vem som helst kan bli av med jobbet. Det hände Karin som direkt ringde Naturvetarna som hjälpte henne att få en uppgörelse som hon kan vara nöjd med.

Klicka här för att läsa: Nobelpriset i kemi: De får molekyler att klicka

Nobelpriset i kemi: De får molekyler att klicka

Tack vare klickkemin kan stabila molekyler byggas upp utan spill. Det har banat väg för nya läkemedel och material. Forskaren Bengt Nordén tar hjälp av klickkemin för att bygga en DNA-dator.