Frågor & svar

Nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter från Naturvetarna, samt artiklar inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. Här hittar du vår medlemstidning. 

Publiceringsregler för kommentarer

Filtrera artiklar

867 artiklar

Nu måste alla inom vården få en arbetsidentifikation

AID är en förutsättning för att få en korrekt beteckning på sin specialitet och kompetens, något som saknas för många av våra medlemmar i hälso- och sjukvården. 

Det här gör arbetsgivare attraktiva enligt naturvetare

Vad gör en arbetsgivare attraktiv och var vill naturvetare jobba? Kompetensutveckling, trygga anställningar och hållbarhet är viktiga delar menar naturvetare när de väljer arbetsgivare.

Du kan få ersättning om du skadar dig i jobbet

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas du av flera försäkringar, däribland Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Den kan ge dig pengar om du råkat ut för ett olycksfall i jobbet, eller på väg till eller från din arbetsplats.

Sofie bäst på att presentera sin forskning

Det var cancerforskaren Sofie Mohlin som fick flest poäng av både jury och publik i 2023-års upplaga av Forskar Grand Prix. ”Jätteroligt att vinna i ett så kvalificerat startfält”, säger hon spontant.

10 populära arbetsgivare för dig som är ny i arbetslivet

Länsstyrelsen, AstraZeneca och Kommunen ligger högt på listan bland attraktiva arbetsgivare, om unga yrkesverksamma får bestämma!

Sverige klarar sig inte utan utländska forskare

Utländska forskare arbetar mer än heltid i Sverige och känner sig mer otrygga än gruppen forskare som helhet, det visar vår nya studie. Här listar vi förslag för att välkomna utländsk kompetens och vad som krävs för att behålla den.

Så kan du prestera på hög nivå och må bra

Att periodvis jobba mycket går att göra på ett hållbart sätt. Du som är ambitiös kan alltså fortsätta vara det. Att sänka kraven och inte vara sig själv är ett sämre alternativ, enligt high performance-coachen Sandra Furulund.

Naturvetarna kräver svar om specialistutbildning för sjukhusfysiker

Sverige lever fortfarande inte upp till EU:s strålskyddsdirektiv som trädde i kraft för tio år sedan. Enligt EU-direktivet krävs specialistutbildade sjukhusfysiker för att säkerställa patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården.

Klicka här om du vill läsa om förbättringarna i nytt avtal inom staten

Flera förbättringar i nytt avtal för naturvetare i staten

Ett nytt avtal har börjat gälla för Naturvetarnas medlemmar som jobbar inom staten. Det innehåller flera förbättringar för bland annat nyblivna föräldrar och för den som vill växla semestertillägget mot ledig tid.