Frågor & svar

Nyheter

På denna sida hittar du alla nyheter från Naturvetarna, samt artiklar inom forskning, vetenskap, karriär, ledarskap och arbetsrätt och avtal. Här hittar du vår medlemstidning. 

Publiceringsregler för kommentarer

Filtrera artiklar

775 artiklar

Naturvetarnas medlemmar kan vara neutrala i konflikten

När Vårdförbundets medlemmar har inlett en blockad mot arbetsgivaren fortsätter medlemmar i Naturvetarna att arbeta som vanligt.

Klart med kollektivavtal på Olink Proteomics

Nu har bioteknikföretaget Olink Proteomics i Uppsala tecknat kollektivavtal med Naturvetarna, Sveriges ingenjörer och andra Saco-förbund.
– Det är ett naturligt steg och vi är glada att ha fått det på plats, säger Linnéa Wikberg, ordförande för akademikerföreningen på företaget.

Ulrika valde chefsjobbet efter coachning

Har du använt Naturvetarnas chefsrådgivning? Det gjorde Ulrika Morris, som landade jobbet som verksamhetschef på Umeå universitet.

Senaste nytt om Vårdförbundets blockad och neutralitet

Nu har blockaden för Vårdförbundets medlemmar trätt i kraft. Till Naturvetarna och våra medlemmar har Vårdförbundet inkommit med en begäran om neutralitet.

Naturvetarna kan dock inte kollektivt gå ut och kräva neutralitet av medlemmarna då det är en individuell rättighet som tillfaller varje enskild anställd och medlem.

”När jag får andra att lyckas mår jag som bäst”

Vägen till chef har inte varit spikrak för Erik Portelius. Med rötter i forskningen leder han i dag laboratoriemedicin med 350 medarbetare. Varje prov får ett mänskligt ansikte tack vare Esther och andra fiktiva personer.

Bra att skyddet mot hat och hot stärks - men mer borde göras

En utredning föreslår starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det är bra, men frågan är om förslagen är tillräckliga, skriver Naturvetarna i sitt remissvar.

Vårdförbundets konfliktvarsel: Det här gäller just nu

Avtalsförhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR har sedan en tid strandat och man har inte lyckats komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Klicka här för att läsa om arbetsmarknaden inom miljöområdet

Het arbetsmarknad inom miljöområdet - men kursutbudet halkar efter

Efterfrågan är just nu stor på naturvetenskaplig kompetens inom miljöområdet. Men arbetsmarknaden förändras snabbt. För att naturvetare ska kunna fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden krävs kompetensutveckling, framför allt inom it, men även inom exempelvis projektledning. Och de möjligheterna behöver förbättras.

Årets dietist lyfter nutritionen i sjukvården

Anna Granström har utsetts till Årets dietist, bland annat för sitt engagemang och driv att sätta nutritionsbehandling på kartan, till nytta för patienterna.