Frågor & svar
Om oss

Richard Rosenquist Brandell – Besegra cancern med precision

 

Vem är Richard Rosenquist Brandell?

 

Richard_Instagram_1080px.jpg

Han har många strängar på sin lyra som professor i klinisk genetik på Karolinska universitetssjukhuset. Han är också överläkare på samma sjukhus och föreståndare för den nationella satsningen Genomic Medicine Sweden, GMS.

2022 fick Richard skörda frukterna av sitt arbete då han utsågs till Årets Cancernätverkare av Nätverket mot cancer. Hans arbete för en jämlik cancervård i hela landet och engagemang för precisionsmedicin gjorde att juryn tyckte att han var värd utmärkelsen.

 

 

Med genanalysen kan man ge mer riktade behandlingar

Tänk dig att du eller någon nära anhörig drabbas av cancer. Strålning och behandling med cellgifter väntar. För många innebär det svåra biverkningar och komplikationer. En del blir helt återställda, medan andra som överlever cancer får leva med sviterna från behandlingen resten av livet.

Men så ska det inte behöva vara längre. Forskningen inom precisionsmedicin har kommit långt och de första patienterna har redan behandlats.

Tack vare den moderna genanalysen kan man ge mer riktade behandlingar som lindrar och botar bland annat cancer. Sverige ligger i framkant när precisionsmedicinen rullas ut över landet.

Men det finns legala hinder att forcera, som att kunna dela patientdata mellan olika regioner i en nationell databas.

 

Lyssna på Richard Rosenquist Brandell

Senast uppdaterad: