Frågor & svar
Om oss

Thomas Lindén – Alkohol ökar risken för cancer mer än man trodde

 

Vem är Thomas Lindén?

Thomas Lindén

 Han är avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Han är läkare i botten och har ett brinnande intresse för att förbättra sjukvården. Som tidigare ordförande för Läkarförbundets chefsläkarförening gjorde han en facklig karriär.

 

 

 

 

 

Ny forskning om hälsoriskerna med alkohol

Vi var många som kände oss som alkisar när Socialstyrelsen presenterade sina nya gränsvärden för riskbruk. Men det handlar inte om ett påbud, utan mer ett sätt att visa på att hälsoriskerna med alkohol är större än vad man tidigare har trott, enligt ny forskning. Det gäller bland annat olyckor för främst män, och sjukdomar som cancer, men också risken för att hamna i ett beroende.

Ta gärna din fredagsöl, vin eller vad som känns bra i umgänget, men ha koll på hälsoriskerna för att kunna göra medvetna val. Det är poängen med de skärpta gränsvärdena, som nu är samma för kvinnor och män.

De nya råden motsvarar en förbrukning på max tio enheter under en vecka och fyra som mest under ett tillfälle. En enhet är 33 centiliter starköl, ett glas vin eller 4 centiliter starksprit.

Glädjande är att drickandet bland unga minskar. Desto värre då att äldre ökar sin alkoholkonsumtion. Det menar Thomas Lindén beror på att 40-talisterna tar med sig sina alkoholvanor till äldreboendet.

 

Lyssna på Thomas Lindén på Spotify

Senast uppdaterad: