Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Jens Mattsson – Var beredd på cyberangrepp och desinformation

 

Vem är Jens Mattsson?

karin_Instagram_1080px.jpg

Han är mikrobiolog i botten och har hunnit med att vara generaldirektör för SVA, Statens veterinärmedicinsk anstalt innan han 2019 blev gd för Totalförsvarets forskningsinstitut. 

Han är docent i molekylär parasitologi vid SLU och ledamot i Kungliga skogs- och lantbruksakademi, KSLA. 

 

 

 

Sveriges säkerhet

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har satt fingret på Sveriges säkerhet. Vi kan inte längre stå ensamma, vilket gjorde att vi gav upp vår alliansfrihet. Generaldirektören för Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att vi har varit naiva när vi inte har tagit det höjda tonläget från Ryssland på allvar.

Det har inte hjälpt att handla med Ryssland och involvera landet i internationella samarbeten. Nu måste vi ta Putins imperialistiska drömmar om att utplåna Ukraina och hota Europa på största allvar. Följderna av att Ukraina faller skulle bli allt för stora, säger Jens Mattsson. 

Cyberattacker och desinformation

Han varnar också för de mörka krafter som vill underminera demokratin och lamslå samhället genom cyberattacker och desinformation, bland annat i sociala medier.

I sin forskning undersöker också FOI hur försörjningen av livsmedel, läkemedel och annat skulle påverkas i en krigssituation. Jens Matsson menar att det finns skäl att preppa. Kontanter kan till exempel vara bra att ha hemma. Men samtidigt har det visat sig att det är de digitala betalsystemen som fungerar bäst i Ukraina.

Som en följd av säkerhetsläget skriker FOI efter smarta medarbetare. Redan i dag jobbar många naturvetare här och stortrivs. Så bra att FOI vann klassen ”Bästa arbetsgivare inom teknikbranschen” i Naturvetarbarometern 2022.

 

Lyssna på Jens Mattsson

Senast uppdaterad: