Frågor & svar
Om oss

Tina Sundelin – Fler kvinnor än män dör av sömnbrist

 

Vem är Tina Sundelin?

Instagram_NYmall_podd_somn.jpg

Tina arbetar på Stockholm universitet där hon forskar om sociala effekter av sömnbrist och hur det påverkar vår dagliga interaktion. Också om hur sömnbristen relaterar till motivation, uppmärksamhet och kognitiv förmåga. Sin postdoc gjorde hon på Karolinska Institutet och tilldelades Vetenskapsrådets Internationella Postdokbidrag 2016 för att fortsätta med sin forskning med Dr. Tessa West vid New York University. Sedan 2019 arbetar hon som Universitetslektor på Stockholms universitet.

 

 

 

Koppling mellan sömnbrist och sjukdomar

Att sova för lite under längre perioder påverkar vår hälsa negativt då det finns tydliga kopplingar mellan sömnbrist, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Att sova sammanhängande en hel natt är bättre än att bli väckt flera gånger, trots det överlever de flesta småbarnsåldern menar Tina Sundelin, sömnforskare på Stockholms universitet.

Nu visar forskning att kvinnor dör i större utsträckning än män av sömnbrist. Vad beror det på? Finns det något vi kan göra för att sova bättre? Och hur många timmars sömn är optimalt? Allt det och mycket mer får du svar på i senaste avsnittet av Naturvetarpodden.

 

Lyssna på Tina Sundelin på Spotify

Senast uppdaterad: