Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Fredrik Almqvist – Ny antibiotika är på gång

 

Vem är Fredrik Almqvist?

 

mats_66_200.jpg

Han är professor i organisk kemi vid Umeå universitet, bördig från Skellefteå. Under många år har han forskat på antibiotika och att utveckla nya antibiotika med andra verkningssätt än de som finns på marknaden i dag.  

Han är också biträdande föreståndare för Umeå Centre for Microbial Research. 

 

 

 

Begränsa intaget av antibiotika

Ny lovande antibiotika håller på att testas på patienter i en fas3-studie. Det gäller ett medel som kan göra livet enklare för dem som återkommande drabbas av urinvägsinfektion. Genom att avväpna bakterierna kan de inte fastna på cellerna i urinröret och kissas ut.

I övrigt ser det inte lika muntert ut, där mycket antibiotika används i jordbruket. Så mycket som 60–70 procent förbrukas där, med följd att antibiotika hamnar i vattendragen och gör bakterier resistenta. Sverige ligger bra till här, därför är Fredrik Almqvists uppmaning att välja svenskt kött.

Han menar att läget är allvarligt med risk för att den antibiotika vi har i dag blir verkningslös och inte längre räddar liv på dem har råkat ut för blodförgiftning eller annan allvarlig infektion.

Det finns flera skäl att begränsa intaget av antibiotika. Ett är att kroppens goda bakterier – de som gör nytta i bland annat magen – slås ut, vilket gör oss mer känsliga för sjukdomar av olika slag.

 

Lyssna på Fredrik Almqvist

Senast uppdaterad: