Frågor & svar
Om oss

Mai-Lis Hellénius - Varje steg räknas

Många tror att man måste avstå från fikabröd för att leva hälsosamt. Fikastunden är viktig av många skäl. Vi behöver stanna upp en stund i dagens stressade tillvaro.

Vem är Mai-Lis Hellénius?

mai_lis_200.jpgÄr läkare i botten och disputerade vid Karolinska institutet med en avhandling om hur man med fysisk aktivitet och hälsosam mat kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Livsstilsprofessor är inte hennes formella titel. Sedan 2006 är hon professor i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention och med fokus på livsstil.  

Mai-Lis Hellénius har skrivit fler böcker om hälsa och livsstil. Den senaste var på uppdrag av regeringen med titeln ”Varje rörelse räknas”. En annan bok är ”hjärnhälsa, som visar att allt som är bra för hjärtat också är bra för hjärnan. 

 

Sitt inte länge än 30 min då varje steg räknas

Vem vill resa sig ur mysfåtöljen och köra tio knäböj när filmen är som mest spännande? Så långt behöver man inte gå, men man bör inte sitta längre än en halvtimme i sträck, enligt Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor vid Karolinska institutet.  

Att ta trappan i stället för hissen och att bara gå till kaffeapparaten gör nytta. Kroppens celler aktiveras och börjar producera enzymer och proteiner, som gör oss glada. På köpet minskar risken för att drabbas av diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Och det blir lättare att hålla vikten när socker tar sig in i cellerna och bryts ner. 

 

 

Lyssna på Mai-Lis Hellénius

Senast uppdaterad: