Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Aleksis Pirinen – Kan AI lösa klimatkrisen?

 

Vem är Aleksis Pirinen?

Han jobbar som AI-forskare på forskningsinstitutet RISE, med fokus på datorseende och maskininlärning. Den tekniken tillämpar han på klimatanpassning och miljöövervakning. Disputerade gjorde han på Lunds tekniska högskola med avhandlingen ”Reinforcement Learning for Active Visual Perception”.

 

 

Vad är styrkan med AI?

Tänk dig att du ska sätta upp solceller eller kanske en vindsnurra på dina ägor. Då kan du ta hjälp av artificiell intelligens, AI, för att hitta den perfekta placeringen för att maxa din elmätare. Eller om du vill veta om och när ditt hus kan komma att drabbas av skyfallsliknande regn, som kan översvämma din källare. Då kan AI göra dig bättre förberedd. 

Att bygga datamodeller som ligger till grund för väderprognoser kräver mycket datorkraft och tar flera dagar. AI kan snabba på processen till bara några minuter utan att den slukar stora mängder energi. 

Tekniken är också ett verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser, som att förutse köer i trafiken och välja att resa på andra tider. Men det kan också vara kontraproduktivt, varnar Aleksis Pirinen, då det blir mer attraktivt att köra bil när köerna minskar. 

Lyssna på Aleksis Pirinen

Senast uppdaterad: