Frågor & svar
Om oss

Förbundsstyrelse

Här kan du läsa om Naturvetarnas förbundsstyrelse. Styrelsen valdes på kongressen den 23 november 2024.

Förbundsordförande


Patriq Fagerstedt-200.jpgNamn:
 Patriq Fagerstedt
Yrkestitel: Forskningssekreterare, Vetenskapsrådet
Utbildning: Doktor i medicinsk vetenskap (Neurovetenskap). Grundutbildning i kemi och mikrobiologi

Facklig erfarenhet: Förbundsordförande, 2021- Ledamot Förbundsstyrelsen, 2012-2021 Ledamot i styrelsen för PTK:s Utbildningsstiftelse, 2022- Ledamot Saco-S Representantskap, 2010-2014 Ordförande Saco S-föreningen, Karolinska Institutet, 2010-2013 Personalansvarsnämnden KI, 2010-2013.

Hur jag ser på rollen som ordförande: Ordförandens roll är att representera förbundet utåt och att leda och planera styrelsens arbete genom att skapa en kreativ och öppen miljö där alla styrelsemedlemmar känner sig delaktiga och får använda sina kompetenser och erfarenheter för förbundets bästa.

Hjärtefrågor: Styrelsen ska ta fram visionära strategier och planer för att nå förbundets mål, se till att kansliet har rätt resurser och följa upp verksamheten så att den bedrivs effektivt till medlemmarnas nytta. Vi behöver bli fler naturvetare för att möta dagens samhällsutmaningar. Vi måste få fler att läsa naturvetenskapliga ämnen och utbildningar och öka genomströmningen och bli medlemmar hos oss.

Min vision för Naturvetarna: Naturvetarna ska vara det hållbara fackförbundet för alla naturvetare på svensk arbetsmarknad. Vi ska öka vår synlighet och närvaro på fler utbildningar och arbetsplatser och stärka den gemensamma identiteten som naturvetare samtidigt som vi måste stärka vårt professionsarbete med riktade satsningar. Vi ska stötta våra förtroendevalda med utbildning och nätverk och öka möjligheten för alla medlemmar att engagera sig inom Naturvetarnas ram.

Ger mig ny energi: Att besöka Naturvetarnas kansli och lokalföreningar och få träffa vår professionella och engagerade anställda och förtroendevalda som brinner för att ge våra medlemmar bästa servicen, stöd och rådgivning. Tillsammans med våra medlemmar bygger vi världens framtid!

 

Ledamöter



Anna Ebbesson-200.jpgNamn: Anna Ebbesson
Yrkestitel: Avdelningschef Bygg och Miljö
Utbildning: Kemiingenjör analytisk kemi samt miljö- och hälsoskyddsinspektör

Facklig erfarenhet: Startat lokalförening och varit dess ordförande. Sammankallade lokalt saconätverk, representerat saco i central samverkan på min arbetsplats Förtroendevalt Akademikeralliansens Representantskap Vice ordförande Akademikeralliansens Representantskap

Hur jag ser på rollen som ledamot: Förbundsstyrelsen behöver ha ett ständigt öra emot rälsen för att lyssna in och känna av både nuläge samt det som är på gång på både kort och lång sikt. Kloka strategiska beslut behöver fattas utifrån kongressens inriktning och med en stor ansvarskänsla för våra gemensamma resurser.

Hjärtefrågor: Det livslånga hållbara arbetslivet Trygga lokalt förtroendevalda Att göra Naturvetarna till en självklar part i samhällsutvecklingen och på arbetsmarknaden

Min vision för Naturvetarna: Naturvetarna är en självklar part i i alla forum för den hållbara samhällsutvecklingen. Medlemmarnas kompetens prioriteras, efterfrågas och värderas högt vilket också leder till goda villkor och en hållbar arbetsmarknad.

Ger mig ny energi: Bästa platsen för mig för att få återhämtning och för att fylla på med energi är skogen. Där kan jag landa i tankar och hitta lösningar på utmaningar av olika slag. Jag plockar gärna svamp, vandra långt och har i år också börjat med lite löpning.

 



Colin Andersson-200.jpgNamn:
 Colin Andersson
Yrkestitel: Student (Vice ordförande i Saco studentråd)

Utbildning: Kandidatprogrammet i geovetenskap, Uppsala universitet, 2018-2021. Masterprogrammet i naturgeografi, Uppsala universitet, 2021-
Facklig erfarenhet; Ledamot i Naturvetarnas studentråd, 2020-2021 Ledamot i Naturvetarnas förbundsstyrelse (studentrepresentant), 2021-pågående Ledamot i Saco studentråd, 2022-2023 Vice ordförande i Saco studentråd (heltidsarvoderad), 2023-pågående

Hur jag ser på rollen som ledamot: Jag har haft förmånen att få sitta som studentrepresentant denna kongressperiod, och det har varit otroligt givande! Jag har lärt mig otroligt mycket om vad Naturvetarna arbetar med, fackliga frågor och politiskt arbete. Det skulle vara väldigt roligt att få fortsätta arbeta med detta i FS!

Hjärtefrågor: - Utbildningsfrågor och forskningsfrågor för naturvetare. - Studentrekrytering och -engagemang i förbundet - Medlemsengagemang och -kontakt i allmänhet

Min vision för Naturvetarna: Min vision för Naturvetarna är att förbundet ska stärkas ytterligare. Framsteg har gjorts de senaste åren men det går att komma längre. Detta går att göra genom att fortsätta rekrytera studenter och engagera dom i förbundet, synas ännu mer för medlemmar och förtroendevalda för att locka ännu fler att gå med. Och på så sätt få ett starkare förbund som kan synas med och få igenom fler förbättringar för våra medlemmar.

Vad ger dig ny energi: Känslan av framsteg och att man lyckats ger mig energi! När man jobbat hårt med något och lyckats ger det en otrolig känsla av glädje I mitt liv i allmänhet ger även avkoppling energi, vila efter mycket arbete, lugna promenader eller gott sällskap är ett bra sätt att ladda batterierna

 



Ewa Lavett-200.jpgNamn: Ewa Lavett
Yrkestitel: Marinekolog
Utbildning: MSc Biologi / Marin ekologi

Facklig erfarenhet: Invald i förbundsstyrelsen 2018, återvald 2021. Under 2021-22 i presidiet som 2-e och 1-a vice ordförande. Ledamot och vice ordförande i SACO-S föreningen Länsstyrelsen Västra Götaland 2011-2019.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Engagemanget i förbundsstyrelsen är växlande krävande, svårt men otroligt lärande och roligt.

Hjärtefrågor: Att Naturvetarna ska komma med i som förhandlingspart i fler privata avtalsområden, framförallt den stora gruppen konsulter, som jag själv sedan 2022 ingår i. Alltid vurmat för att vi ska bevaka psykosociala hälsofrågorna i arbetsmiljöarbetet. Att kunniga naturvetare stressas sönder och blir utbrända är ett fruktansvärt kompetensslöseri.

Min vision för Naturvetarna: Naturvetarna ska fortsätta med att odla sin särställning och vara "det självklara och enda valet för naturvetenskapliga professioner". Vi ska också tydligt visa att vi är en viktig kraft i den gröna omställningen där våra medlemmar ofta har nyckelroller både offentligt och privat.

Vad ger dig ny energi: En fin tur på slingriga småvägar med motorcykeln. Samtal om nutid och framtid med mina två fantastiska, kloka, men oroliga tonåringar. En dag på och i havet med ett riktigt fint dyk.

 



Isabelle Bask-200.jpgNamn: Isabelle Bask
Yrkestitel: Miljökonsult
Utbildning: MSc i kvartärgeologi

Facklig erfarenhet: Jag har haft ordförandeposter på samtliga av mina arbetsplatser och varit huvudskyddsombud länge. Jag har startat upp och drivit samverkansgrupper med HR och VD, otaliga MBL-förhandlingar, för mycket arbetsbrist, flera känsliga ärenden och många frågor från medlemmar.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Det är en oerhörd ära att få chansen att bli invald i styrelsen! Jag kan knappt vänta på att kanske få sätta igång och bidra på mitt sätt till att arbetsplatserna med naturvetare blir så bra som möjligt!

Hjärtefrågor: Arbetsmiljön för naturvetare, både den fysiska och psykiska arbetsmiljön, är något jag brinner för. Jag drivs av att hjälpa medlemmarna, att de synliggörs och får stöttning och att de känner att facket gör ett viktigt jobb. Jag drivs av viljan att tro att de flesta arbetsplatser kan vara världens bästa arbetsplatser om man hjälps åt tillsammans.

Min vision för Naturvetarna: Min vision för Naturvetarna är att de ska synliggöra och visa på den oerhört viktiga och särskilda kompetensen som naturvetare besitter. Att kunna stötta och visa på att facket är viktigt även i dagens samhälle och driva framåt för att naturvetare ska få den bästa möjliga arbetstiden. Detta är något jag är övertygad om att alla vinner på- både medlemmar och arbetsgivare!

Vad ger dig ny energi: Jag får energi av att plocka bär hemmavid, att läsa historiska romaner, att baka bröd och att göra ett riktigt bra loppisfynd!

 



Latifa Lindberg-200.jpgNamn: Latifa Lindberg
Yrkestitel: Legitimerad dietist
Utbildning: Magisterexamen dietist/ Ledarutveckling och coaching

Facklig erfarenhet: Under mina många år i rollen som chef och ledare har jag sett det som viktigt att samverka med facket. I det ligger att skapa bra förutsättningar för en bra och hållbar arbetsplats. Sedan studenttiden och genom hela mitt yrkesliv har jag varit med i facket, och då Naturvetarna.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Med stor ödmjukhet och stort ansvar. Det är ett teamarbete där alla ges möjlighet att bidra till att skapa en bra verksamhet. Det handlar om att vara relevanta och vassa på att stötta våra nuvarande och blivande medlemmar med sina fackliga frågor och att vi bygger ett hållbart samhälle.

Hjärtefrågor: Hälsa, hållbara organisationer och utveckling. Jag brinner extra för ledarutveckling. Experter som även har ledarkompetens blir mycket viktiga för att både skapa bra resultat för arbetsgivaren och att medarbetarna mår bra och är hållbara.

Min vision för Naturvetarna: Att Naturvetarna associeras med det hållbara förbundet. Så som vi har definierat det i vårt samhällspolitiska program innefattar det även att stötta våra unga att välja naturvetenskapliga ämnen och förstå hur detta bidrar till deras egna och samhällets utveckling. Tillsammans bygger vi förtroende så att naturvetare vill tillhöra oss, både i medvind och motgång.

Ger mig ny energi: Hälsosam läcker mat, men även min yoga och alla goa människor som jag har i mitt liv. Jag får också väldigt mycket energi av att vara i naturen där kroppen får vara med om olika friluftsaktiviteter.

 



Linda Berglund-200.jpgNamn: Linda Berglund
Yrkestitel: Biträdande Avdelningschef
Utbildning: Magisterexamen Biologi, Umeå Universitet, samt Doktorandutbildning Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå

Facklig erfarenhet: Har tidigare erfarenhet av både lokal och centralt fackligt engagemang. Har startat och varit ordförande i lokal fackklubb, deltagit i centrala avtalsförhandlingar samt i Naturvetarnas valberedning. Deltagit i flera processer med att ansluta avtalslösa organisationer till kollektivavtal.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Det är viktigt att drivas av ett engagemang och intresse för bättre arbetsvillkor och bättre förutsättningar för ALLA medlemmar. Man får ett förtroende av medlemmarna som viktigt att förvalta. Centralt driva kongressens beslut genom strategiska vägval

Hjärtefrågor: Jag brinner för kärnfackliga frågor; den svenska modellen och bra arbetsvillkor. I en tid när många oroar sig för framtiden, så är det ännu viktigare att värna detta. Vi ser idag ekonomiska svårigheter och varsel hos många arbetsgivare och omvärld med krig och konflikter och en miljö som är alltmer stressad. Tillsammans kan vi skapa förändring.

Min vision för Naturvetarna: Naturvetarna ska vara det självklara fackförbundet. Naturvetarna ska verka för bra arbetsvillkor, och förutsättningar för sina medlemmar, och visa på vikten av kollektivavtal. Naturvetarna ska vara en stark röst för medlemmarnas bästa i fackliga samhällsaktuella frågor. Naturvetarna ska verka för att medlemmar ska känna sig trygga i att de kan delta i det demokratiska samtalet i samhället.

Vad ger dig ny energi: Jag får ny energi av att vara ute i naturen, gå på den lilla slingriga skogsstigen ner till sjön och gå på upptäcksfärd både i det lilla och det stora.

 



Pär-Olof Stål-200.jpgNamn: Pär-Olof Stål
Yrkestitel: Kansliråd (Regeringskansliet)
Utbildning: fil. mag. Biologi

Facklig erfarenhet: Personalrepresentant i myndighetsstyrelsen för Skogsstyrelsen.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Som ledamot i styrelsen för Naturvetarna kommer jag arbeta för att stärka medlemmarnas villkor och främja vetenskapens roll i samhället. Genom att driva strategiska frågor och samarbeta med olika aktörer kan jag bidrar till en hållbarare arbetsmarknad för naturvetare.

Hjärtefrågor: Mina hjärtefrågor som ledamot i styrelsen är att lyfta fram och förbättra arbetsvillkoren för naturvetare, främja en mångfald nom vetenskapen och forskning, för en hållbarare utveckling.

Min vision för Naturvetarna: Naturvetarna ska erbjuda den vassaste medlemsnyttan ett fackförbund kan erbjuda och, bland SACO-förbunden, vara den som sätter agendan för samhällsdebatten.

Vad ger dig ny energi: Jag får ny energi av att se konkreta resultat, särskilt när det bidrar till förbättrade villkor för naturvetare. Att samarbeta med engagerade kollegor och att delta i inspirerande diskussioner bl.a. om naturvetenskapens framtid ger mig också kraft och motivation att fortsätta driva viktiga frågor.

 



Shahriar Badiei-200.jpgNamn: Shahriar Badiei
Yrkestitel: Senior R&D Ingenjör
Utbildning: Doktor i Kemi med inriktning mot Fysikalisk kemi

Facklig erfarenhet: ledamot i Akademikerföreningens styrelse på Vattenfall R&D 2008-2010. 2017 valdes jag in som ledamot i styrelsen för andra gången och viceordförande 2018. 2020- valdes jag som styrelseordförande samt ledamot i Akademikerrådets styrelse inom Vattenfall.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Jag tycker att bli vald som ledamot är en ära samt en utmaning. Jag hoppas att jag kan förvalta förtroendet på bästa sätt. Jag vill bidra till att förstärka Naturvetarens position i samhället.

Hjärtefrågor: Starkare Naturvetare. Jag tror att jag kan bidra genom mina erfarenheter av att jobba som naturvetare inom en industrisektor (EFA) där naturvetaren inte är det förstahandsvalet för arbetsgivaren.

Min vision för Naturvetarna: Redan idag bidrar Naturvetarna till samhällsbyggnaden och utvecklingen på flera olika sätt. Naturvetarna som förening kan förstärka dessa röster i samhället och där med bidra till att samhälle nyttjar resurserna på bästa sätt. Därmed kan Naturvetarna skapa större utrymme för sina medlemmar på arbetsmarknaden.

Vad ger dig ny energi: Utmaningar ger mig energi.

 



Sonny La-200.jpgNamn: Sonny La
Yrkestitel: Sjukhusfysiker
Utbildning: Sjukhusfysikerutbildning

Facklig erfarenhet: Jag har varit fackligt engagerad under i stort sett hela min yrkeskarriär. Under många år var jag ordförande för den lokala Naturvetarföreningen i Region Skåne. Under ett antal år arbetade jag även som regionalt skyddsombud och idag sitter jag med i förbundsstyrelsen.

Hur jag ser på rollen som ledamot: Som ledamot i förbundsstyrelsen har vi ett stort ansvar och ser till att Naturvetarna jobbar med de frågor som beslutas på kongressen. Men även att medlemmarna får den medlemsservice som förväntas. Medlemmarna ska känna att de vill vara medlemmar i Naturvetarna.

Hjärtefrågor: En ständig aktuell fråga idag är hållbarhet och grön omställning. Naturvetarna har mycket kompetens inom detta område och kan vara vägvisande. Som gammal fackligt förtroendevald brinner jag alltid för de förtroendevalda. Jag vet vilket jobb de förtroendevalda lägger ned och att all hjälp och stöd alltid är välkommen.

Min vision för Naturvetarna: Naturvetarna ska fortsätta växa och vara ett modernt och attraktivt förbund som lockar alla åldersgrupper. Man ska förknippa Naturvetarna med hållbarhet, kunskap och kvalité. För att nå hit måste vi synas mer på olika plattformar och få människor att förstå att vi är ett fackförbund.
Vad ger dig ny energi; Det som ger mig ny energi är när jag får utmanande och motiverande uppgifter. Annars är det träning och att få umgås med trevliga människor och framför allt att få spendera tid med mina barn.

 

Studentrepresentant


Marina Kolpakova-200.jpgNamn: Marina Kolpakova
Yrkestitel: Student
Utbildning: Miljö- och hälsoskydd

Facklig erfarenhet: Som ledamot i Studentrådet under 2024 arbetade jag för att lyfta vikten av fackligt engagemang från början av karriären. I mitt hemland har jag tidigare drivit frågor om kompetensutveckling och internationellt samarbete för forskare i tidiga skeden av deras karriär.

Hur jag ser på rollen som studentrepresenterande ledamot: Att vara ledamot ger möjlighet att driva frågor som är viktiga för medlemmarnas intressen. Det kräver god kommunikation, samarbete och strategiskt tänkande för att säkerställa ett starkt engagemang och skapa trygghet för alla medlemmar.

Hjärtefrågor: Min passion för naturvetenskap och engagemang för att förbättra villkoren för unga forskare och studenter driver både min karriär och fackliga intressen. Sverige behöver behålla unga talanger, och en välkomnande miljö är avgörande. Som nyinflyttad forskare har jag sett hur viktigt fackligt engagemang är för karriärutveckling och stöd.

Min vision för Naturvetarna: Jag ser Naturvetarna som en central aktör i att forma framtiden för naturvetenskapen i Sverige. Min vision är att organisationen ska vara stark och inkluderande, aktivt arbeta för att stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden och driva förändringar som underlättar integrationen av internationella studenter och forskare. Genom att fokusera på karriärutveckling, bättre arbetsvillkor och ökad tillgång till forskningsmedel kan Naturvetarna göra Sverige mer attraktivt för unga talanger.

Vad ger dig ny energi: Att avsluta projekt, umgås med min familj, utforska naturen och engagera mig i miljöfrågor ger mig inspiration och erbjuder nya perspektiv. Jag älskar att dela dessa stunder med andra; deras entusiasm smittar av sig på mig och hjälper mig att återfå motivation i mitt arbete.

Senast uppdaterad: