Frågor & svar
Om oss

Anders Lindström – Rimligt råd är att vaccinera sig mot TBE varje år

 

Vem är Anders Lindström?

Anders Lindström


Han är insektsforskaren vid SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och brukar synas i rutan när fästingarna blir alltför besvärliga på sommaren. Han har koll på de fästingar som kommer till Sverige och vilka smittor de för med sig.

 

 

 

Tajganfästing mer dödlig varint av TBE

Tajgafästing är en annan fruktad fästing som kommer norrifrån. Om den dyker upp är det enligt Anders Dahlström bekymmersamt. Den bär på en mer dödlig variant av TBE.

Liksom myggor hatar fästingar torra somrar, så mycket talar för att den håller sig på behörigt avstånd i sommar. Men man kan förstås ändå drabbas. Det bästa skyddet mot TBE är att vaccinera sig varje år och att bära heltäckande kläder i fästingtäta områden. För borelia är det antibiotika som gäller när rodnaden är större än fem centimeter i diameter. Kontakta din vårdcentral för rådgivning.

Dra inte ut fästingen med fingrarna då finns risken att maginnehåll och smittämnen bitter sig fast j huden. Därför bör en pincett eller annat specialverktyg användas för att dra ut fästingen.

Fästingar väntar på sitt byte

När rådjuren vandrar norrut hänger fästingarna med. Själva är de stationära och väntar på sitt byte när de gömmer sig i vegetationen. Ju fuktigare desto bättre, därför är det en poäng att hålla gräset kortklippt där människor vistas.

 

Lyssna på Anders Lindström på Spotify

Senast uppdaterad: