Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss

Ann Fernholm – Socker en tickande folkhälsobomb

 

Vem är Ann Fernholm?

Ann Fernholm

Hon är doktor i molekylär bioteknik och jobbar i dag som vetenskapsjournalist och författare. I boken ”Ett sötare blod” granskar hon rådet om lågfettkost och hur socker och snabba kolhydrater påverkar våra kroppar.

Hon är ledamot i det vetenskapliga rådet för Kostfonden, vars mål är att människor ska leva friskare.

 

 

 

 

32 sockerbitar motsvarar 160 gram påse godis 

Visst kan man unna sig en bulle till fikat, men baka hellre själv och halvera mängden socker. Det är Ann Fernholms tips för att minska intaget av tillsatt socker. Smågodis är ingen bra idé för den som vill vara en medveten konsument och hålla sig frisk.

Visste du att en påse godis (160 gram) innehåller motsvarande 32 sockerbitar? Med den kunskapen blir det inte lika njutbart att suga på de karamellerna.

De så kallade tomma kalorierna ger inte någon mättnadskänsla, vilket gör att man äter mer än man borde. Det bygger lätt på bukfettet som går hand i hand med diabetes typ 2 och fettlever, som bland annat kan orsakas av höga nivåer av fruktsocker i blodet. När vanligt socker (sackaros) bryts ner bildas fruktos och glukos, som kroppen kan hantera utan att ta skada.

Det finns all anledning att undvika fettlever då risken för levercancer ökar med sjutton gånger för den som har fettlever. Glädjande ändå att tillståndet med fettlever går tillbaka när man äter mindre socker.

Om det är bättre med zero-produkter är dåligt undersökt, men studier visar att tarmfloran rubbas och fungerar sämre för den som väljer det alternativet.

Lyssna på Ann Fernholm på Spotify

Senast uppdaterad: