Frågor & svar
Om oss

Tomas Palmqvist – Håll dig borta från strålkällan

Hur skyddar vi oss vid nukleär händelse.? Det handlar både om akuta skador och mer långsiktiga som kan ha koppling till cancer.

Vem är Tomas Palmqvist?

Utbildad sjukhusfysiker och doktorand vid Stockholms universitet. Hans forskning inom medicinsk strålningsfysik handlar om strålskydd: bedömning och minimering för stokastisk – slumpmässig – strålning. I det ligger att undersöka skadliga effekter av strålning och att förbättra beredskapen för att hantera kärnkraftsolyckor.

 

 

Minimera skador vid nukleär händelse

Sjukhusfysikern Tomas Palmqvists bästa råd är att lyssna på myndigheterna om det skulle ske en nukleär händelse. Det kan handla om att ett kärnkraftverk havererar och joniserande strålning läcker ut i miljön. Då gäller det att skydda sig på rätt sätt för att minimera skadorna på våra celler, där dna går sönder.

Genom att ta reda på hur svåra skadorna är kan rätt behandling sättas in. Det handlar både om akuta skador och mer långsiktiga som kan ha koppling till cancer.

En tumregel är att hålla sig på avstånd från strålkällan och utsätta sig för strålning så kort tid som möjligt. Om det värsta skulle ske håller man sig inomhus, stänger fönster och ventiler. Betonghus har större förmåga att stoppa joniserande strålning än trähus.

Lyssna på Tomas Palmqvist

Senast uppdaterad: