Frågor & svar
Om oss

Anne Heino – Så lyckas du med din drömträdgård

 

Vem är Anne Heino?

Anne HeinoHon är landskapsingenjören som har en bred erfarenhet inom trädgård och landskap. Med examen från SLU Alnarp är hon expert på allt från val av växter i olika miljöer till hantering av dagvatten. I dag är hon mark- och utemiljöspecialist på Stockholmshem.  

 

 

 

Trädgården som blomstrar hela sommaren

Välklippta greener är inget för landskapsingenjören Anne Heino. Gräsmattor är som gröna öknar, där inget annat än gräs växer och fjärilarna lyser med sin frånvaro.

Hennes tips är att klippa mindre ytor som passar för lekar och spel. Att bygga gröna rum för skugga blir allt viktigare i ett varmare klimat. En berså dit solen når kan också behövas för både människor och en mångfald av insekter.

För att gynna den biologiska mångfalden är det också en poäng att det finns något som blommar från tidig vår till sen höst. Det gillar bin, fjärilar och andra pollinerare.

Få trädgården mer hållbar

I Annes trädgård återvinns allt från gamla löv och gräsmatteklipp till jorden från blomkrukor och kaffesump. Då kan man skippa att köpa billig jord i säckar som kommer från torvbrytning. På köpet blir trädgården mer hållbar.

Hur gör man med mördarsniglarna? Det brutala svaret är att klippa dem mitt itu och slänga i soporna. Mördarsniglar är kannibaler och äter upp varandra, och förökar sig i rask takt.

 

Lyssna på Anne Heino

Senast uppdaterad: