Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
En man sitter ensam på ett kontor med öppet landskap

Hur får jag medarbetarna tillbaka till kontoret?

Flera i personalen hotar med att sluta om de inte får fortsätta att arbeta hemma. Som chef ser jag gärna att de är på kontoret några dagar i veckan. Hur ska jag göra för att locka tillbaka dem? Chefsrådgivaren Anders Sandvik från Verto AB svarar.

Publicerad:

Minst lika effektiva hemma som på kontoret

Under pandemin blev det tydligt att det inte är tiden på kontoret som räknas, utan resultatet av det arbete man utför. Många kunde också visa att de var minst lika effektiva hemma som på arbetsplatsen. Men det kan ändå finnas skäl till att vara på kontoret en del av arbetstiden. Det ser också lite olika ut på olika arbetsplatser och vilken funktion man har.

Tvingande regler är sällan en framkomlig väg, det är lite som att hålla kvar någon i en dålig relation. Att komma tillbaka till ett kontorslandskap eller till ett kontor där man får leta efter en plats är inte heller så attraktivt. Friheten att kunna hämta barn, ta emot hantverkare och göra annat och samtidigt jobba väger tyngre.

 

Klargör syftet att komma till kontoret

Klargör syftet med att vara på plats. Det kan handla om allt från att bygga kulturen och teamkänsla till att kunderna ställer krav på det. En metod som har visat sig fungera är att använda det motiverande samtalet, där fördelar och nackdelar vägs mot varandra med hänsyn till medarbetaren, chefen, kunderna och lönsamheten.

Det kan leda till att medarbetarna själva kommer på att det finns fördelar att vara på kontoret några gånger i veckan. Egen motivation är alltid bättre än tvingande regler.

Om medarbetaren ändå inte vill komma in till kontoret kan det finnas anledning att gå skilda vägar. Men ta först reda på om det verkliga skälet är att medarbetaren vill jobba hemma och varför. Ibland kan det finnas andra orsaker, eller en kombination av flera, som gör att medarbetare vill söka sig vidare.

Palle Liljebäck

chefredaktör