Frågor & svar
Nyheter
Temabild på hand som håller i penna bredvid laptop. På bilden syns ett genomskinligt diagram.

7 tips: använd lönestatistiken på rätt sätt

Gör många urval. Vidga dina vyer. Var påhittig. Det är några av tipsen när du tittar på lönestatistik. Marknad, bransch, arbetsgivare och individ påverkar din lön.

Publicerad:

Naturvetarnas lönestatistik Saco lönesök når du genom att logga in här. Nedan finns några tips på vad du ska tänka på när du tittar på lönestatistik. 

 

1. Gör många urval

Ta fram löneuppgifter för många urval. Jämför löner i olika branscher och yrken, liksom för olika arbetsuppgifter och befattningar. Det ger vägledning om i vilket lönespann du ska ligga. Kom ihåg att det är dina prestationer som ska värderas.

 

2. Jämför löner

Du känner att du ligger lågt i förhållande till andra. Ta upp frågan med din lönesättande chef och be om en motivering. Fråga vad som krävs för att komma upp på en högre nivå, och vilka lönekriterier som tillämpas.

 

3. Vidga dina vyer

Att titta på medianlönen kan vara intressant. Men vidga hellre dina vyer, och kolla in hela lönespannet, från 10:e till 90:e percentilen. Vad krävs
för att du ska ta dig till 90:e percentilen? Kanske det är förknippat med större ansvar, fler arbetsuppgifter och att du behöver kompetensutveckling.

 

4. Sätt upp lönemål

Statistiken är inget facit för dig eller argument för att du ska ha högre lön. Använd istället statistiken som ett stöd för att sätta upp ett eget lönemål utifrån dina prestationer och förväntade resultat. Att sätta upp mål är en bra metod för att utvecklas.

 

5. Var påhittig

Vissa arbetsgivare har sin egen lönestatistik. Då gäller det att vara kreativ och använda de tabeller som passar din profil bäst. Kom ihåg att Naturvetarnas statistik har samma relevans som arbetsgivarens, och kanske dessutom är mer aktuell.

 

6. Dina insatser ska värderas

Din lön ska inte sättas utifrån vad andra tjänar. Kom ihåg att det är ditt ansvar och dina insatser som ska bedömas, liksom hur kvalificerade dina arbetsuppgifter är och vilken kompetens som krävs.

 

7. Gör ett nytt urval i Saco Lönesök

Kanske du redan nu ligger bra till lönemässigt. Då kan det vara läge att byta grupp att jämföra sig med. Gör ett nytt urval i Saco Lönesök. Kanske du har fått mer kvalificerade arbetsuppgifter och större ansvar. Med det följer en högre lön.

Detta påverkar din lön
Marknaden: Tillgång och efterfrågan på olika yrkesgrupper och kompetenser. En bred arbetsmarknad med många arbetsgivare ökar chansen till högre lön.

Bransch: Lönsamhet och omsättning av pengar. Det finns högre finansiella värden i till exempel läkemedelsbranschen än i jordbruket.

Arbetsgivare: Privat, statlig eller kommunal. Lönerna är som regel högre i privat sektor än i offentlig. Företagens lönsamhet påverkar också lönenivåerna.

Individen: Din kompetens, dina resultat och ditt ansvar.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera