Frågor & svar
Nyheter
Bildkollage med två bilder. Till vänster elektronikskräp och till höger en porträttbild av Rickard Stenberg.

Han bötfäller miljöfuskare: ”Kallar mig för skräppolis”

Elutrustning, förpackningar, batterier, ja listan kan göras lång för prylar som varje dag konsumeras. Men vad händer med sakerna när vi förbrukat dem?

Publicerad:

Som företag har man ett producentansvar att se till att det hanteras och hamnar på rätt plats, och inte i naturen – men det finns företag som fuskar. Det ser Rickard Stenberg, med en examen inom miljö- och hållbarhet, varje dag i sitt arbete på producentansvarsenheten på Naturvårdsverket.

– Jag är handläggare på Naturvårdsverket, men när någon frågar om mitt yrke brukar jag kalla mig för skräppolis! De som bryter mot lagen och skräpar ner ska veta att de gör fel.

Meningsfullt arbete för naturen

En av de tuffaste utmaningarna med jobbet är att bemöta företag som fått böter, berättar Rickard.

– Jag får höra många dåliga ursäkter i hopp om att slippa betala det som lagen beslutat. Men att göra ett arbete som gynnar naturen känns verkligen meningsfullt, säger han.

Producenternas skräp och avfall måste årligen rapporteras till Naturvårdsverket, något som det i dag slarvas en del med.

– Just nu har vi ett projekt där vi arbetar för att förenkla rapporteringen där företag registrerar vad som hänt med deras avfall, med förhoppningen att i framtiden slippa dela ut böter, säger Rickard Stenberg.

Ellinor Molin

webbredaktör