Frågor & svar
Nyheter
Bildcollage. Till vänster en porträttbild på Anton Liedgren. Till höger miljöbild på förare i en bil.

”Höjd milersättning gör skillnad för medlemmarna!”

Lokalföreningen på HS Konsult i Uppsala har lyckats förhandla upp ersättningen för resor med egen bil i tjänsten till 43.50 kronor per mil.

– Det landade väl och är en framgång för medlemmarna, säger Anton Liedgren, ordförande för akademikerföreningen på företaget.

Publicerad:

Rådgivarna på HS Konsult kör mycket bil i tjänsten. Kunderna finns inom ett stort område, från Sörmland i söder till Dalarna och Gävleborgs län i norr, och Örebro i väst.

– Det gör att det blir många mil i bilen även om vi försöker optimera logistiken, säger Anton Liedgren.

Vill ha kompensation för höjda bränslepriser

Många väljer att ha egen bil när de kör i tjänsten. Det finns dock några företagsbilar, varav två går på förnybar diesel HVO. Men i de flesta fall gäller egen bil.

– Vårt avtal för milersättning för resor med egen bil i tjänsten hade tio år på nacken och behövde förnyas. Bränslepriserna har som bekant skjutit i höjden, vilket vi ville ha kompensation för.

Den gamla ersättningen låg på 32 kronor per mil. Man lyckades så bra i förhandlingen att ersättningen nu uppgår till 43,50 kronor per mil.

– Det landade väl och är en framgång. I vårt första bud ville vi i facket ha regelbundna avstämningar som tar höjd för snabba prisförändringar, men det tyckte arbetsgivaren skulle bli krångligt och tidskrävande. Efter förhandlingar kom vi fram till en bra lösning som vi är nöjda med, säger Anton Liedgren.

Får hög milersättning

Innan de kom fram till just den ersättningen tog de reda på vilka milersättningar som gäller hos andra arbetsgivare.

– Det visar sig att vi ligger i det högre skiktet, vilket känns bra och gör skillnad för medlemmarna, som jobbar här och reser i tjänsten, vilket de flesta gör.

På väg mot fossilfritt

Anton Liedgren är den enda energirådgivaren på företaget. Tyngdpunkten ligger på växtodling, men man erbjuder också rådgivning inom ekonomi, lantbruksdjur, skog, naturvård och miljö.

– Vi är inne i ett spännande skede med tuffa villkor för lantbrukarna, där kostnaderna för insatsmedel som diesel och gödsel stiger. På plussidan ligger höjda världsmarknadspriser på spannmål, som dock ställer till problem för djurägarna.

Som energirådgivare är han expert på solceller, eldrift och de stöd som finns inom ramen för klimatklivet.

– Det finns massor att göra, men det är svårt att få tag på kompetens. Allt fler lantbrukare ställer om till fossilfritt, bland annat eldrift, även om det kommer att ta tid innan traktorerna blir fossilfria, säger Anton Liedgren, som är lantmästare i botten.

Palle Liljebäck

chefredaktör