Frågor & svar
Nyheter

Har du koll på din tjänstepension?

Att ha tjänstepension via din arbetsgivare är en viktig del av din pension. Alla som betalar in skatt tjänar in till sin allmänna pension, men tjänstepensionen kommer via arbetsgivaren, och är en stor del av din framtida pension. Har du koll på din tjänstepension? 

Publicerad:

1. Säkra tjänstepensionen

Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar en tjänstepension till dig. Tjänstepension ingår om du är anställd på ett företag med kollektivavtal, annars är det upp arbetsgivaren att eventuellt betala. Den kollektivavtalade pensionen, tjänstepensionen, blir en allt viktigare del av vår framtida pension och är ett resultat av förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare.

2. Skaffa dig en samlad bild

minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension. Där ingår såväl den allmänna pensionen som tjänstepensionen samt det eventuella privata sparandet.

3. Bestäm hur engagerad du vill vara

Bestäm hur engagerad du vill vara i tjänstepensionsvalen. Om du är lite engagerad eller inte engagerad alls, välj en traditionell försäkring. Om du vill vara mer engagerad, välj en fondförsäkring och följ utvecklingen med jämna mellanrum.

4. Se över avgiften

Se till att betala så låga avgifter som möjligt för ditt pensionssparande oavsett om det gäller premiepensionen, tjänstepensionen eller det privata sparandet. En procentenhet lägreavgift kan ge upp till 25 procent mer i pension. Jämför till exempel med hur mycket en procentenhet på bolånet påverkar privatekonomin.

5. Välj och välj bort

Välj återbetalningsskydd om du har familj, men skippa det annars. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern sänker inte din pension nämnvärt, men är en trygghet. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du går i pension, eftersom det kan öka din pension.

 

Har du koll på din tjänstepension eller vill du kolla om du har någon?

Om du jobbar statligt eller kommunalt har du tjänstepension. Men om du inte vet om du har tjänstepension kan du logga in och kolla, eller fråga din arbetsgivare. Glöm heller inte att fråga om du får tjänstepension när du får ett nytt jobb. På tjanstepensionensdag.se kan du läsa mer om tjänstepensionen och logga in för att kolla hur det ser ut för just dig.