Frågor & svar
Nyheter

7,4 procent i lönehöjningar med möjlighet till mer

Nu är de flesta avtal klara inom privat sektor. Industrin var först ut och satte märket som är vägledande för hela arbetsmarknaden.

Publicerad:

Lönehöjningarna hamnar på 7,4 procent under två år. I det ingår en del till flexpension inom vissa avtalsområden som regleras av kollektivavtal.

Den avtalade lönehöjningen ska ses som ett golv och inte ett tak.

– Det innebär att lönehöjningarna kan bli högre på företag som går bra, vilket många företag gör inom bland annat läkemedelsindustrin, säger Daniel Wallin, avtalsansvarig ombudsman för IKEM på Naturvetarna.

Inget löneavtal på arbetsmarknaden kompenserar för inflationen. Det gäller även Naturvetarnas avtal, som har fokus på sifferlösa avtal.

– Vi vet av erfarenhet att våra medlemmar brukar få en bättre löneutveckling tack vare den kompetens och den produktivitet som de bidrar med, säger Frida Lawenius, t f förbundsdirektör på Naturvetarna.   

Daniel Wallin förklarar att Naturvetarna i årets avtalsrörelse drev yrkanden om bättre villkor men att det denna gång också kom att handla om att försvara och behålla redan uppnådda värden.

Vad händer nu?

– Efter sommaren kommer vi att träffa våra förtroendevalda på avtalskonferenser och tillsammans analysera resultatet samt påbörja planeringen inför nästa avtalsrörelse, säger han.