Frågor & svar
Nyheter

”Slopa fribeloppet under sommaren”

Studenterna drabbas hårt när utgifter för mat, boende och annat skenar. Den höjning som gjordes av studiemedel och fribelopp i början av året räcker inte. Naturvetarna vill göra det lättare för studenter att påverka sin egen ekonomiska situation.

Publicerad:

Den 1 januari 2023 höjdes studiemedel och fribelopp med 8,7 procent, men kostnaderna för mat och boende har ökat betydligt mer. I en Novusundersökning angav var tredje student att de hade dålig ekonomi
efter att höjningarna av studiemedel och fribelopp införts.

– Vi vill att studenterna ska få tjäna mer under studiefria perioder, tillPetra_M_webben.jpg exempel under sommaren, utan att detta ska belasta studiemedlen under
terminerna, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.

Den frågan driver Naturvetarna tillsammans med
systerförbunden Akavia, Sveriges ingenjörer och DIK.

 

Svårt att klara sig ekonomiskt på sommaren

Studenter kan i dag bara delvis påverka sin ekonomiska situation genom att arbeta mer. Fribeloppet innebär att studenter inte får tjäna mer än drygt 100 000 kronor per halvår, annars dras studiemedlet in. Även under perioder då studenter inte söker stöd från CSN, exempelvis under studiefri tid på
sommaren, är de begränsade av fribeloppet. Det innebär att många hamnar i en rävsax och har svårt att klara veckor utan inkomst.

Den ekonomiska osäkerheten riskerar att spä på snedrekryteringen
till akademisk utbildning.

– Det här är en viktig principfråga. Eftersom studenter inte får studiemedelcolin_student.jpg under sommaren borde inte inkomsten påverka rätten till studiemedel. Sommaren är ju ett utmärkt tillfälle att också få värdefull arbetslivserfarenhet, säger Colin Andersson, naturvetare och vice ordförande för Saco Studentråd.

För studenter med barn är situationen särskilt tuff. Trots att många familjer fått kraftigt ökade utgifter har tilläggsbeloppen inte ändrats. Nästan fyra av fem studiemedelstagare som fick tilläggsbidrag var kvinnor. Vissa av dessa tar del av det förstärkta bostadsbidraget, men det gäller långt ifrån alla.

 

Naturvetarnas budskap till politikerna:

1. Utred möjligheten att slopa fribeloppet under studiefri tid
Låt studiefri tid, som sommar-och jullov undantas från fribeloppet.
2. Dubbla tilläggsbeloppet för studerande föräldrar
År 2022 låg tilläggsbidraget för en studerande med ett barn på 636 kronor i månaden. Om studenten har en partner som tjänar 25 000 kronor i månaden täcker bidraget inte ens avgiften för förskola. Genom att dubbla tilläggsbeloppet ökar chanserna att fler fullföljer studier och kommer ut på arbetsmarknaden.