Frågor & svar
Nyheter
Victoriya Tsuber.

Victoriya flydde kriget och forskar nu på KI

Bara några dagar efter den ryska invasionen flydde cancerforskaren Victoriya Tsuber till Sverige. Tack vare goda kontakter fick hon jobb direkt på Karolinska institutet, där hon analyserar data från en studie av läkemedel mot cancer.

Publicerad:

Victoriya Tsuber är en av alla som har flytt från kriget i Ukraina. Då hon hade gjorde sin postdoc på Karolinska institutet, KI, kunde hon komma tillbaka dit.

– När kriget bröt ut ringde jag min handledare professor Thomas Helleday, som bjöd in mig att komma till hans labb. Tack vare ett stipendium kunde jag direkt börja jobba här på SciLife Lab, säger hon med blandade känslor.

Hon är tacksam för att vara i säkerhet och att få göra det hon gillar allra mest: forska. Men hon sörjer djupt den förödelse som sker i hemlandet och att behöva lämna släkt och vänner där. En av dem är hennes son som är 24 år och aktiv i cyberattackerna mot ryska webbsajter, vilket är populärt bland unga.


Ingen trodde på kriget

Dagen innan Rysslands invasion var allt som vanligt i Poltava, där Victoriya bodde och ingen trodde att kriget skulle komma. Poltava och det universitet som hon jobbade på har hittills skonats från de värsta attackerna. Bara 100 kilometer bort i östlig riktning ligger Charkiv, där universitetet har beskjutits med raketer.

– På lördagen efter invasionen den 24 februari lämnade jag allt och åkte tåg som en backpacker genom landet till Lviv via Kiev, där tågen blev överfulla. Folk var rädda och hjälpte varandra med det gemensamma målet att lämna landet så fort som möjligt.

 

Kö vid gränsen till Polen

Efter lång väntan vid gränsen i Polen kom hon med en buss till Prag, där hon kunde bo hos en vän. Därifrån flög hon till Stockholm och bor hos en vän i väntan på uppehållstillstånd, som hon ansöker om online.

– Alla vi hjälpa till, vilket jag är tacksam över. Men ansökningsprocessen om uppehållstillstånd är besvärlig för oss som kommer från länder utanför EU. Men jag räknar med att det ska lösa sig.

 

Analyserar data för läkemedel mot cancer

I nästa steg ska hon söka pengar från Stiftelsen för strategisk forskning som bidrar med 30 miljoner till forskare från Ukraina. Som cancerforskare kom hon snabbt in i jobbet på labb. Uppdraget är att analysera data från patienter som deltar i en studie av läkemedel mot cancer.

– Det är i samma projekt som när jag var postdoc här 2016. Forskningen har tagit ett steg till och kan komma att användas som precisionsmedicin, om allt går enligt plan.

Hur framtiden ser ut vågar hon inte tänka på. Lägenheten i Poltava har hon kvar, där hennes mamma sköter om katten som blev kvar. Nu följer hon nyhetsflödet dygnet runt och känner för alla som lider av kriget.

– När kriget är över hoppas jag komma tillbaka, säger hon både lite uppgivet och optimistiskt.

Palle Liljebäck

chefredaktör