Frågor & svar
Nyheter
Ukrainas flagga.

Naturvetarna ger Ukraina sitt stöd

Naturvetarna fördömer Rysslands invasion i Ukraina och står upp för fred och demokrati. Tillsammans med Saco, TCO och LO, uttrycker vi solidaritet med fackföreningarna i Ukraina.

Publicerad:

I det gemensamma brevet skriver vi att vi är mycket oroade över situationen och dess effekter för fackförbunden, civilsamhället och det ukrainska folket. Vi tackar facken i Ukraina för deras viktiga roll i arbetet för mänskliga rättigheter och fackliga rättigheter inom ramen för det internationella samarbetet i ITUC.

– Vi vill visa solidaritet med det ukrainska folket i den extremt pressade situationen, där människor utsätts för krigshandlingar och tvingas på flykt, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Han uppmärksammar också det svåra läget som forskarna lever under i Ukraina. Enligt webbtidningen Science business är forskarna i stort behov av stöd. Bara några kan fortsätta sin forskning, medan de flesta har anslutit sig till armén eller sökt skydd i bunkrar.

Enligt samma källa har en universitetsbyggnad för forskning och utbildning inom fysik och teknik bombats i landets andra största stad Charkiv.

– Det är en tragedi för vetenskapen, där mycket av den innovationskraft som har byggts upp under århundraden raseras. Risken är stor för braindrain där forskare och andra högutbildade lämnar Ukraina, säger Per Klingbjer.

Palle Liljebäck

chefredaktör