Frågor & svar
Nyheter
Anställd har lönesamtal med sin chef.

3 tips: Så får du rätt ingångslön

Att få den ingångslön man förtjänar sätter basen för hela din lönekarriär. Vår löneexpert Sebastian Sjösvärd ger sina bästa tips för att lyckas när du pratar lön med arbetsgivaren.

Publicerad: Uppdaterad:

Oavsett om det är ett sommarjobb eller ditt första rikiga jobb du söker så ska du se till att lönen stämmer överens med dina kunskaper. Dessa tre tips kan hjälpa dig att komma på banan. 

 

Förberedelser

Se till att ditt CV är uppdaterat och stämmer överens med dig och dina erfarenheter. Förbered argument för den lön du vill ha och öva på att sälja in dig själv. Men det är också viktigt att tänka igenom vad du är beredd att kompromissa om - hur mycket du kan tänka dig att backa och varför.

 

Skippa det privata

Håll det privata privat. Blanda inte in din privatekonomi eller personligt tyckande, det hjälper dig inte till bättre lön.

 

Utvärdera efteråt

Utvärdera hur intervjun gick för att finslipa och förbättra dig. Fundera på om du uppnådde ditt mål, om något gick fel och i så fall varför. Spara dina anteckningar till nästa arbetsintervju. 

 

Lönenivåer för nyexaminerade  

Vi har också dykt ner i löneläget bland dem som har första jobbet efter examen. För samtliga är medellönen 32 400 kronor. Fysikerna sticker ut med de den högsta ingångslönen i genomsnitt och tjänar 35 800 kronor per månad.

Hack i häl ligger de som har läst en utbildning inom data eller matematik med en ingångslön på 35 600 kronor. Även de som har pluggat miljö ligger över genomsnittet med en ingångslön på 33 000 kronor. 

lon-medel-examen22.png

Ellinor Molin

webbredaktör