Viktigt! Uppdatera dina uppgifter på Mina sidor, som exempelvis aktuell arbetsgivare inför lönerevisionen.

Frågor & svar
Nyheter
Person med rosa kavaj lägger i peng i rosa spargris.

5 bästa tipsen inför lönesamtalet

Nu börjar det bli dags att få en mötesbokning för nästa lönesamtal, i alla fall om arbetsgivaren sköter sig. Då är det bra att fundera lite extra kring vad det är man vill uppnå med samtalet. Vår löneexpert Sebastian Sjösvärd tipsar om hur man gör för att lyckas nå sina mål.

Publicerad:

Lönesamtalet ska ske varje år och är en dialog mellan dig och den chef som har mandat att bestämma lönen. Din chef tar initiativ till lönesamtal och bjuder in dig. Under samtalet har du möjlighet att lyfta fram vad du presterat under det gånga året och motivera varför du ska få den lön du vill ha.

– Lönesamtalet är inte bara en formalitet. Vår statistik visar att den som har lönesamtal med individuell lönesättning också får mer i lön, jämfört med de arbetsplatser där alla medarbetarna får samma procentuella ökning, säger Sebastian Sjösvärd, ombudsman och löneexpert på Naturvetarna.

Det bästa sättet att få ett bra resultat av lönesamtalet är att vara väl förberedd inför det. Här är några tips från Sebastian som hjälper dig att lyckas.

 

Analysera din arbetsinsats

Lyft fram de prestationer du är mest nöjd med och redovisa hur din kompetens kan användas för att få en bättre verksamhet. Kom även ihåg att visa att du känner ett ansvar för att utveckla din egen verksamhet.

 

Sätt upp ett mål

Fundera över hur långt du kan nå i årets lönerevision och hur du vill att lönen ska utvecklas på längre sikt. Tänk också igenom vad du är beredd att kompromissa om - hur mycket du kan tänka dig att backa och varför.

 

Ta fram argument

Förbered argument för den lön du vill ha. Redogör noggrant för vilka resultat du uppnått och visa hur din arbetsinsats, kompetens och utveckling ligger i linje med verksamhetens mål. Du kan även ta upp vad du kan göra framöver.

 

Håll det privata privat

Blanda inte in din privatekonomi eller personligt tyckande, det hjälper dig inte till bättre lön. En löneförhandling handlar om hur det du gör hjälper verksamheten att uppnå sina mål.

 

Utvärdera efteråt

Utvärdera hur samtalet gick för att finslipa och förbättra dig inför nästa gång det är dags för lönesamtal. Fundera på om du uppnådde ditt mål, om något gick fel och i så fall varför. Spara dina anteckningar till nästa förhandling.

Läs mer om lönesamtalet här

Erik Aronsson

samhällspolitisk redaktör