Frågor & svar
Nyheter
Man som funderar på byta jobb

Ska du byta jobb eller stanna kvar?

Byta jobb eller stanna hos sin arbetsgivare? Det är en fråga som dyker upp hos många under semestern, då det finns tid för reflektion angående sitt jobb. Karriärrådgivaren Johan Åkesson ger sina bästa råd.

Publicerad:

Utvecklas du i ditt jobb?

När ekorrhjulet snurrar på är det lätt att fastna, vare sig man vill eller inte. 

– Gör medvetna och aktiva val utifrån dina egna drivkrafter, din kompetens, vem du är professionellt och vart du är på väg.  

Det menar Johan Åkesson, karriärrådgivare på Naturvetarnas samarbetspartner Verto Konsult AB.  

– Att byta jobb, bransch eller karriär har inget egenvärde. Lösningen kan lika gärna vara att stanna kvar och utvecklas inom det du är bäst på. De allra flesta vill ha utveckling i arbetet. Får man inte det på sitt nuvarande jobb kan det finnas skäl att gå vidare inom eller utanför organisationen. 

 

Undersök möjligheterna inför byte av jobb

Så många som 41 procent av dem som lämnade sitt tidigare jobb angav brist på utveckling som främsta skäl, enligt en undersökning från det amerikanska konsultföretaget Mc Kinsey. Andra anledningar till att byta jobb är missnöje med chefen och brist på meningsfullhet. 

– Här gäller det att själv ha klart för sig vad man vill ha hos en annan arbetsgivare eller hos den befintliga. Börja med att undersöka möjligheterna på ditt nuvarande arbete. Det kan handla om att delvis byta arbetsuppgifter för att få utveckling. Men låt inte slumpen styra var du hamnar, säger Johan Åkesson.  

I höst – från och med den 1 oktober – är det möjligt att söka studiestöd för att bygga på sin kompetens även för den som har en anställning. Upp till 80 procent av tidigare lön kan man få med bidrag och lån från CSN. 

– Det är en bra möjlighet till kompetensutveckling för att kunna växla karriär helt, byta bransch eller jobb inom den egna branschen. 

 

Naturvetarna hjälper dig lyckas på jobbintervjun

För den som vill komma vidare finns det hjälp att få. Som medlem i Naturvetarna har du rätt till ett kostnadsfritt karriärsamtal eller annan tjänst hos Verto en gång per år. 

– Vi ger konkreta råd kring hur du kan tänka och agera utifrån din situation och var du är i yrkeslivet. Vi ställer frågorna som får dig att reflektera över de val du har gjort tidigare och vart du vill komma.  

Verto hjälper dig att vässa ditt cv och din profil på Linkedin. Du kan också välja tjänsten intervjuträning för att öka dina chanser att gå hela vägen vid nästa jobbintervju. 

Chefer och företagare har också rätt till personlig rådgivning för att utvecklas i sina roller. 

Du vet väl om att du enkelt kan boka karriärsamtal via vår webbplats? Klicka här för att läsa mer och boka karriärsamtal

Palle Liljebäck

chefredaktör