Frågor & svar
Nyheter
Porträtt på Maria

Marias team ska ge Sverige mer hållbar mat

Engagemanget för marknadsfrågor och hållbar livsmedelsproduktion fick agronomen Maria Lindsäth att söka jobbet som enhetschef på Jordbruksverket. Att coacha medarbetare och få dem att växa i sin roll är en bonus med jobbet, men också en utmaning i pandemin.

Publicerad:

Vad gör du på nya jobbet?

– Jag är chef på en enhet som arbetar med uppdrag för en lönsam, hållbar och ökande livsmedelsproduktion. Vi jobbar med bevakning och tillträden på marknaden för att öka exporten av svenska livsmedel. Även fiske-, jordbruks- och handelspolitiska frågor, och att följa upp de insatser som görs inom ramen för livsmedelsstrategin ligger på vårt bord. Vi samordnar insatser inom ekologisk produktion och aktiviteter för regeringsuppdraget om minskat matsvinn.

Vad ser du fram emot?

– Vårt uppdrag med uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin tycker jag är intressant. Att öka livsmedelsproduktionen på ett hållbart sätt, samtidigt som vi ökar lönsamheten och får landsbygdsutveckling. Det är kul att jobba med ett område som verkligen gör skillnad. Att jobba nära politiken internationellt med WTO, FAO och EU-kommissionen blir också en ny spännande erfarenhet för mig.

”När jag ser medarbetare växa av större ansvar och utmaningar känner jag mig stolt.”

Vilka utmaningar får du sätta tänderna i?

– Vår enhet påverkas av förändringar i samhället i stort, till exempel Brexit som vi arbetar en del med just nu, då det innebär nya utmaningar för handeln med Storbritannien. Även pandemin kommer påverka arbetet framåt då Jordbruksverket har fått ett uppdrag tillsammans med andra myndigheter att se över livsmedelsberedskapen vid kris.

Vilka erfarenheter har du med dig?

– De senaste åren har jag fått ett helhetsperspektiv av hur organisationer och företag samverkar inom den gröna näringen, och förstått vikten av samverkan för att nå utveckling.

Varför gillar du att vara chef?

– Jag brinner för att motivera och få folk att gå åt samma håll. När jag ser medarbetare växa av större ansvar och utmaningar känner jag mig stolt. Att ta sig an en chefstjänst under pandemin är en utmaning, det är svårare att coacha på distans. Men jag drivs av utmaningen.

Ditt bästa karriärtips?

– Många tar den enkla vägen och byter jobb lite för ofta. Jag tror fler kan utvecklas mycket i den roll man har, men det lägger stort ansvar på individen att visa att man kan och vill. Men känner man att man inte kan påverka situationen, då bör man ta steget vidare.

Fakta: Maria Lindsäth

Aktuell: Enhetschef för Livsmedelskedjan och exportenheten med 15 medarbetare på Jordbruksverket.

Tidigare jobb: Ansvarade för Elmias mässor inom de Gröna näringarna i Jönköping.

Utbildning: Husdjursagronom.

Gör på fritiden: Familj och tre barn. Engagerad som ledare i Friskis & svettis där hon bland annat leder pass i skivstång och spinning.

 

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera