Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Bild till vänster: Kvinna arbetar hemifrån. Bild till höger: Kollegor sitter runt ett bord i kontorsmiljö.
Foto: Colourbox

Månadens fråga: Hur jobbar du efter pandemin?

Allt fler går tillbaka till kontoret nu när restriktionerna har hävts. Många vill fortsätta att jobba hemma, i alla fall delvis. Nu undrar vi om du har hittat en balans mellan att jobba på distans och att vara på kontoret, och om arbetsgivaren tycker det är okej.

Publicerad:

Kommentarer

A 2021-11-15

Arbetsgivaren vill nu att vi jobbar två dagar på kontoret per vecka, för att "främja samarbetet". Vill egentligen hellre jobba på kontor än att sitta hemma, men enbart om jag har ett eget rum där jag kan jobba ostört. Tyvärr är vi i stället (som oftast) hänvisade till öppet kontorslandskap och om inget undantag kan göras för mig, blir jag tvungen att börja leta efter ett nytt jobb, helt på distans. Synd, då själva arbetet är så roligt.

AlbaXX 2021-10-27

Jag är besviken över att min arbetsgivare ville återgå till läget före pandemin dvs. att vi måste vara på plats alla dagar. Jobbar hemma när jag kan men min chef vill att alla ska vara på plats alltid. Sannolikt tvingas jag gå ner i arbetstid då jag inte orkar. Är mycket besviken eftersom distansarbete funkat fint under pandemin.

SL 2021-10-19

Vi förväntas komma tillbaka successivt fram till den 15 november. Det fungerar dock inte att vara på jobbet då många möten är digitala och vi har kontorslandskap. Då sitter jag hellre bekvämt på hemmakontoret än i en telefonhytt. Avtal kommer krävas med högsta chefen om hemarbete ska tillåtas i framtiden. Jag kommer behöva 2 dagar per vecka hemma iom tidigare sjukskrivning.

Karin 2021-10-19

De flesta mötena är nu på plats. När vi tycker att vi är mer effektiva med att jobba hemifrån, kan vi göra så. Mycket nöjd med detta upplägg.

Miljönissen 2021-10-19

Jag är besviken över att min arbetsgivare ville återgå till läget före pandemin dvs. att vi måste vara på plats alla dagar. Jobbar från hemmet en dag i veckan enligt ÖK med chef. Har tvingats ta ledigt en dag i veckan eftersom jag har lång pendling och inte orkar. Är så besviken då jag tyckte distansarbete funkat fint under pandemin.

M 2021-10-19

Vi får fortfarande inte arbeta på kontoret utom exceptionellt. Det skulle vara skönt att kunna vara där och arbeta ostört de dagar barnen är hemma sjuka och min partner vabbar. Är omöjligt att få något gjort de dagarna, jag har tyvärr inget extrarum att stänga in mig i. Annars arbetar jag helst hemifrån. Sen pandemin kom hann jag också gå upp på heltid när pendlingen försvann. Kommer aldrig mer acceptera att lägga så mycket tid på pendling som jag gjort tidigare. Så jag skulle önska mig lokala "kontorshotell" för privatpersoner i närområdet där man kunde dyka in och arbeta vid behov.

Lisa 2021-10-19

Vi får ha distansavtal som medger upp till 80 procent distans (hemmakontor). Självklart är det verksamheten som avgör om det krävs närvaro på kontor eller inte. Jag känner inte att jag har tid att vara på kontoret mer än en dag i veckan om jag ska hinna med mina arbetsuppgifter.

Gullan 2021-10-15

Arbetsgivaren är ovillig att tillåta hemarbete nu.

Mon 2021-10-15

Måste vara på kontoret en dag per vecka och annars valfritt. Jag har ännu inte varit där mer och känner inget behov av det.

Anna 2021-10-15

Vi är tillbaka på jobbet enligt arbetsgivarens önskemål. Vi får dock jobba hemifrån en dag i veckan. Omställningen från helt hemmajobb till jobb på jobbet är mycket energikrävande och jag blir väldigt trött trots att det är riktigt kul att vara på jobbet igen.

Anna G 2021-10-15

Vi ska vara på kontoret minst tre dagar per vecka, vilket ökar stressen både på jobbet som hemma. Jag har mycket externa kontakter, så nu får jag ta mig till jobbet och koppla upp mig istället till videomötena. Tar mer tid och mer störningar då det är öppet kontorslandskap. 1-2 dagar per vecka på kontoret hade räckt för mig. Beror förstås mkt på hur ens uppdrag och arbete ser ut.

Peter 2021-10-15

Hemarbete fick jag nog av under universitetstiden, nu vill jag ha en riktig arbetsplats så att jag kan koppla bort jobbet när jag är hemma. Därför har jag bestämt sagt nej till all form av hemarbete, såväl under som efter pandemin.

Crin 2021-10-15

På min arbetsplats är det tillåtet att arbeta hemifrån 1 till 2 dagar i veckan. Min närmsta chef vill tillåta fler dagar då det har fungerat väldigt bra att arbeta heltid hemifrån under pandemin, men högre chefer säger nej. Själv skulle jag önska 3-4 dagar hemifrån och 1-2 dagar på plats, lite beroende på arbetsuppgifter. I och med att mycket mer sker digitalt kan jag ha kontakt med kollegor och andra via Skype/Zoom/Teams och mail/telefon. Är mer effektiv hemma och tar fler pauser, ofta en lunchpromenad. Är mindre stressad och mår bättre helt enkelt!

H 2021-10-15

Jag har en perfekt balans hur arbetstiden är fördelad mellan kontoret och hemmet. Det är 100% mot 0%! Äntligen att jag fått tillbaka mitt mysiga extrarum hemma igen! Aldrig i livet att jag lånar ut det till jobbet igen. Inte utan ekonomisk kompensation och veckovis städning i alla fall. Rätt ska vara rätt. Till på köpet får jag nu dagliga cykelturer.

camilla 2021-10-15

Jag arbetar på kontoret.

Berfin 2021-10-15

Arbetsgivaren kommer att teckna enskilda avtal med varje medarbetare om distansarbete/arbete på kontor med utgångspunkten att man arbetar minst 50% på kontoret och max 50% hemma. Det blir alltså en hybridlösning samt individuell överenskommelse någon gång efter årsskiftet. Fram till dess är det fortfarande hemarbete som gäller och vill man komma in till kontoret någon dag får man göra det efter överenskommelse med den närmsta chefen.
Kommentera