Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

När idéer går hela vägen

Smaka på ordet snilleblixt. När man minst anar det sitter den där, idén som är lösningen på problemet som alla har brottats med. Det är inget som bara uppstår ur ingenting, även om det ibland kan verka så.

Publicerad:

Däremot är det ofta så att idéer föds i pauser, när man släpper det intensiva tankearbetet och öppnar sina sinnen. Det kan vara över en fika eller under en promenad i naturen. Alla har vi våra favoritmiljöer, där vi tänker som bäst, eller inte tänker alls.

Vissa idéer går hela vägen och blir en innovation som man kan tjäna pengar på eller att den gör nytta för mänskligheten.

I den andan går Naturvetarnas innovationstävling Thinktank 2030. Under september var tävlingen öppen för alla studenter och doktorander på landets lärosäten. Glädjande nog kom det in många bidrag med hållbarhet i fokus, kopplade till målen i Agenda 2030.

Juryn slutspurtar nu i arbetet med att vaska fram de tre bästa idéerna, som belönas med prispengar. Vinnaren får dessutom professionell hjälp med att ta sin idé vidare.

Följ den spännande prisutdelningen som äger rum digitalt den 27 oktober klockan 17. Vi sänder live på vår webb.

Upptäckter i den högre skolan fick vi ta del av i förra veckan, då årets Nobelpris i de naturvetenskapliga disciplinerna tillkännagavs. Svarta hål kittlar våra sinnen. Att det nu finns medicin mot Hepatit C får vi vara tacksamma för. Gensaxen ger oss oanade möjligheter att skräddarsy växter och bota sjukdomar.

Bakom upptäckterna ligger stor möda och många år av excellent grundforskning. Genom publiceringar har de meriterat sig och kvalificerat sig för nya anslag. Det är så den akademiska världen fungerar.

Däremot kan det finnas brister i systemet för innovationsdriven forskning. Därför ska det bli intressant att se vilka åtgärder som regeringens utredare Alf Karlsson presenterar i morgon när innovationsstödsutredningen släpps.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera