Frågor & svar
Nyheter

Bättre villkor för naturvetare inom kommuner och regioner

Bättre villkor vid beredskap och nattarbete, liksom större möjligheter att kunna påverka sin arbetstid. Det är några förbättringar i det nya avtalet för naturvetare inom kommuner, regioner och kommunala företag.

Publicerad:

Efter rätt tuffa förhandlingar lyckades Akademikeralliansen, som Naturvetarna är en del av, komma överens med Sveriges kommuner och regioner, och Sobona.

– Glädjande att vi kom i mål med förbättringar som kommer att märkas för våra medlemmar. Det handlar bland annat om förbättrade löneprocesser och villkor som kommer att göra det mer attraktivt att jobba inom sektorn, säger Naturvetarnas förhandlingschef Per Sjödin.

I linje med det har parterna kommit överens om att provanställningar ska användas mer restriktivt och kopplas till individen och inte användas generellt vid anställningar.

– Det skapar trygghet för individen och bidrar till att fler söker sig till kommuner, regioner och kommunala företag, säger Per Sjödin.

Det finns också nya skrivningar kring flextid. Den ordinarie arbetstiden sätts i fokus och det blir tydligt att den ordinarie arbetstiden inte ska öka eller minska.

– Bra också att fyllnadslön tas bort och ersätts med samma övertidsersättning som för heltidsanställda. Ännu en framgång är att arbetsgivare ska verka för att anställning på heltid vid nyanställning ska vara det normala, säger Per Sjödin.

Det nya avtalet innebär också förbättringar vid beordrat övertidsarbete och förskjutning av arbetstid. Ersättning för restid vid beredskap kommer höjas och likställas med ersättningen för arbetstid och gränsen till förhöjd ersättning sänkts.

Skillnaden mellan jour och beredskap har också förtydligats. Schemalagda arbetsuppgifter ska inte förläggas och planeras på beredskapstiden. Även jour stärks genom sänkt nivå av jourtimmar för att därefter få den högre ersättningen.

 

Här är nyheterna i avtalet

Gäller från den 1 april 2025

  • Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet
  • Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
  • Den avtalsvårdande gruppen har stärkts
  • Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt vid anställningar
  • Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
  • Tydligare regler kring flextid
  • Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning
  • Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks
  • Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap
  • Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00
  • Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras
  • Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
  • Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet
  • AkademikerAlliansen har fått en tydligare ställning inom räddningstjänsten genom att gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten

 

AkademikerAlliansen och Sobona är överens om nya kollektivavtal för de fem branscherna Besöksnäring och Kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och Miljö. De nya avtalen gäller från den 1 april 2025 till 31 mars 2027.

Läs mer om avtalen 

Palle Liljebäck

chefredaktör