Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Ulrika valde chefsjobbet efter coachning

Har du använt Naturvetarnas chefsrådgivning? Det gjorde Ulrika Morris, som landade jobbet som verksamhetschef på Umeå universitet.

Publicerad:

Det var när Ulrika Morris var inne på hemsidan hon fick upp ögonen för Naturvetarnas chefsrådgivning.

– Det passade mig perfekt då jag stod inför valet att anta utmaningen att bli chef eller fortsätta somMorris_Ulrika_6221_070224_HKN_W.jpg forskningssamordnare på Umeå universitet. Jag kände mig bekväm i den rollen och fick ihop livspusslet på ett bra sätt.

Hennes farhåga var att det kunde bli ett för stort ansvar att bli chef.

– Det blev ett jättebra samtal där jag fick ordning på mina tankar och insåg att det är en värdefull möjlighet. Detta samtidigt som jag kan behålla balansen i livet.

Ulrika Morris har det ganska väl förspänt med en chef och kollegor som peppar henne. Innan hon tillträder i höst går hon sida vid sida med sin nuvarande chef som går i pension.

– Det känns jättebra med det stödet och stärker mig i min uppfattning att jag kan axla chefsrollen.

I grunden är hon forskare och avslutade en postdok innan familjen flyttade till Umeå för snart tre år sedan.

– Den bakgrunden och att jag kan verksamheten är en fördel i rollen som chef för en administrativ stödenhet på den medicinska fakulteten.

Uppdraget är att stötta forskare och göra uttag av hälsodata och biobanksprov från en av Sveriges största befolkningsbaserade kohorter, som har byggts upp sedan 1986.

– Det är en guldgruva och samtidigt en tidsmaskin där man till exempel kan studera riskfaktorer och biomarkörer för olika sjukdomar. 80 procent av Västerbottens befolkning – runt 150 000 personer – har deltagit vid ett eller flera tillfällen.

Några av de 10-12 medarbetarna är statistiker, dataadministratörer och experter på regulatoriska frågor.

Hur kommer du att leda dem?

– Jag tänker att det blir ett coachande ledarskap, där jag också på ett tydligt sätt leder verksamheten.

Vad fick du mer hjälp med av Naturvetarna?

– I intervjuträningen fick jag förbereda mig på typiska frågor som kan dyka upp i en chefsintervju. De handlade om allt från hur jag skulle hantera personalärenden till utveckling av verksamheten.

Pratade ni lön?

Nej, det gjorde jag med lokala facket inom Saco här. Jag höjer min lön med 5 700 kronor per månad när jag blir chef.

Palle Liljebäck

chefredaktör