Frågor & svar
Nyheter

Mer facklig service och inspirerande event för chefer

Naturvetarna förstärker sin fackliga service till naturvetare som också är chef. Vid sidan av arbetsrättsligt stöd i anställningen erbjuds de utbildningar om att sätta lön och arbetsmiljö. Vår ombudsman Pantea Ansari berättar mer. 

Publicerad:

Många naturvetare lämnar sin expertroll och blir chefer. Att leda kvalificerade medarbetare handlar mer om att coacha och stötta än att styra i detalj. 

– Det karriärspåret uppmuntrar vi och ger möjlighet till utveckling och högre löner för naturvetare, säger Pantea Ansari, ombudsman på Naturvetarna. 

Rätt villkor och lön

Hon förklarar att även chefer behöver arbetsrättsligt stöd. Det handlar om allt från granskning av anställningsavtal till att få rätt villkor och lön. 

– Frågan om arbetsmiljö är också viktig, särskilt i rollen som mellanchef där man lätt kommer i kläm mellan medarbetare och högre chefer. Mellanchefer hamnar ofta i situationer där de ska balansera mellan motstridiga krav, vilket kan leda till stress och sjukdom. 

Under våren kommer ett seminarium på temat arbetsmiljö att arrangeras, dit alla chefer i Naturvetarna bjuds in. 

Vi kan naturvetares arbetsmarknad

– Vår styrka är att vi kan arbetsmarknaden för naturvetare och förstår vad de jobbar med. Det gör att vi lättare kan hitta bra lösningar om det uppstår problem på arbetsplatsen. Vi förhandlar för chefer och stöttar dem på samma sätt som andra medlemmar. 

I chefsjobbet ingår ofta att sätta lön på sina medarbetare, vilket är en utmaning för många. 

– Vi kommer att erbjuda utbildningar i lönesamtal, där vi tar avstamp i löneavtalen. Kom ihåg att lönesättningen rätt använd är ett verktyg för att styra verksamheten. Vi går igenom löneprocessen, där medarbetarnas ansvar, kompetens och resultat ska speglas i lönen. 

Satsning på ledarskapsfrågor i Naturvetaren

Nästa år kommer dessutom chefs- och ledarskapsfrågor utökas och fördjupas i tidningen Naturvetaren. Det innebär att Chefstidningen försvinner från medlemskapet. 

– Det ger möjlighet till mer anpassade nyheter och reportage för chefer som också är naturvetare. Där är vi unika. Detsamma gäller våra nyhetsbrev till chefer, säger Pantea Ansari. 

Dessutom kommer Naturvetarna erbjuda seminarier som inspirerar och ger chefer möjlighet till utveckling. 

– Det kan handla om allt från feedback till att bygga teamet med trygghet och tillit. Håll utkik i våra nyhetsbrev och webbkalendern. 

 

Palle Liljebäck

chefredaktör