Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Klart med kollektivavtal på Olink Proteomics

Nu har bioteknikföretaget Olink Proteomics i Uppsala tecknat kollektivavtal med Naturvetarna, Sveriges ingenjörer och andra Saco-förbund.
– Det är ett naturligt steg och vi är glada att ha fått det på plats, säger Linnéa Wikberg, ordförande för akademikerföreningen på företaget.

Publicerad:

En av fördelarna är att arbetsgivaren nu måste förhandla med facket vid förändringar och att förmåner, som lönerevision varje år, semester, föräldralön och pensioner, finns inskrivna i kollektivavtalet.linnea_olink_200.jpg

– Det innebär att arbetsgivaren inte kan ta bort eller förändra villkoren hur som helst, utan de måste förhandlas med facket först. Det är också en trygghet att företagets policies inte kan bli sämre än det centrala kollektivavtalet mellan Naturvetarna och arbetsgivarparten IKEM, Innovation- och kemiföretagen.

Tidigare har de numera runt 400 anställda på Olink Proteomics blivit informerade om sin nya lön utan löneförhandling.

– Nu har alla rätt till lönesamtal, där medarbetarna i dialog med närmsta chef har möjlighet att argumentera för sin lön. Det bäddar för en mer rättvis lönesättning.

Vad driver dig som ordförande för Akademikerföreningen?

– Det känns bra att representera kollegorna. Att personalen går samman rimmar också bra med företagets värdeord ”We do it together”, säger molekylärbiologen och produktspecialisten Linnéa Wikberg.
Hon är också stolt över att jobba på ett företag som vuxit snabbt och som bidrar till medicinska framsteg till nytta för människor.