Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Stark löneutveckling för naturvetare inom life science: Här är de fem högst betalda yrkena

Lönerna för naturvetare inom life science höjdes med 4,4 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Inom regionerna ökade lönerna för biomedicinska analytiker i snitt med hela 5,7 procent. Framtidsutsikterna för sektorn är goda, med stor efterfrågan på yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, data scientists och dietister. Det visar vår nya lönestatistik.

Publicerad:

– Life sciencesektorn spelar en viktig roll i att utveckla nya läkemedel och teknologier för att förbättra hälsan hos människor. Med en stark löneutveckling för sektorn kan fler unga uppmuntras att välja en karriär inom life science, vilket kommer att bidra till att säkerställa en stark och kompetent arbetskraft för sektorn i framtiden, säger Frida Lawenius, tf förbundsdirektör på Naturvetarna.

Löneökningarna inom life sciencesektorn är fortsatt högre jämfört med arbetsmarknaden i stort. Under 2022 ökade lönerna med 4,4 procent för Naturvetarnas medlemmar inom life science, vilket kan jämföras med 2,6 procent som är det preliminära utfallet för hela arbetsmarknaden. Inom privat sektor fick medlemmarna i snitt hela 5,5 procents löneökning.

Noterbart är att biomedicinska analytiker har sett en stark löneutveckling under 2022, med genomsnittliga löner som ökat med mer än 5,3 procent. Inom regionerna ökade lönerna för biomedicinska analytiker med i snitt hela 5,7 procent.

 

Naturvetarna har uppmärksammat ohållbar situation

Naturvetarna har de senaste två åren bedrivit ett aktivt påverkansarbete för att uppmärksamma den ohållbara situation som biomedicinska analytiker i regionerna upplever, med låga löner och tuffa arbetsvillkor.

– Det glädjer oss att se att denna grupp nu får en välförtjänt höjning som ligger långt högre än genomsnittet på arbetsmarknaden. Samtidigt ligger de fortfarande för alldeles för lågt i lön, både i snitt och sett till utvecklingen över hela deras yrkesliv, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.

Naturvetarna bedömer att life science är en sektor på frammarsch, att efterfrågan på kompetent arbetskraft ökar och att löneutvecklingen fortsätter att vara god. Eftersom teknologin och forskningen inom life science utvecklas i snabb takt, finns det också goda möjligheter till karriärutveckling och specialisering inom olika områden.

Här är de fem högst betalda yrkena inom life science (medellön):
1. Director – 86 800
2. Medicinsk rådgivare – 85 000
3. Senior Medical Manager – 81 800
4. Principal Scientist – 77 000
5. Medical Science Liaison – 69 500

 

Har du frågor om lön? Välkommen att kontakta vår medlemsrådgivning! Ta även del av Naturvetarnas lönestatistik

Catherine Johnsson

samhällspolitisk redaktör