Frågor & svar
Nyheter

Nu startar Läkemedelakademins utbildning Regulatory Affairs: ”Företag bekräftar behovet”

Det blev inget utbildningsprogram i Regulatory affairs finansierad av yrkeshögskolan. Men nu har utbildningsprogrammet startat hos Läkemedelsakademin med förhoppning att avlasta kompetensbristen inom life science.

Publicerad:

– Tillgången på kompetens är central för Sverige som life science-nation. Med den här utbildningen i ryggen kan personer med erfarenhet från andra delar av life science eller personer som nyligen startat inom regulatory snabbare komma upp i fart - och bli ett reellt tillskott till regulatory - och ett reellt tillskott till life science, säger Hanna Rickberg, utbildningschef på Läkemedelsakademin.

Nyckelkompetensen Regulatory är en bristvara i Sverige idag och framtiden på grund av både ett förändrat företagslandskap och förändrade krav och inte minst för att många seniora experter går i pension. Den bilden bekräftar också Naturvetarnas egen arbetsmarknadsrapport från maj 2023 där Regulatory Affairs Specialist finns med på listan över 37 framtidsyrken. För att täcka behovet kommer Regulatory Affairs Academy ge deltagarna en större helhetsförståelse för life science-sektorn och för läkemedelsutvecklingen utöver själva hantverket och detaljkunskapen för regulatory-rollen.

– Vi får många frågor från personer som vill gå programmet och från företag som bekräftar behovet av det, säger Hanna Rickberg.

Anpassad studietakt för deltagarnas behov

Några bekräftade deltagare startar nu under hösten och läser då programmet under ett läsårs tid. Och några startar i januari och läser programmet under en termin.

– Just flexibiliteten i studietakt är något vi fokuserat på, för att kunna matcha deltagarnas olika behov.

Naturvetarna har tillsammans med Science skills och Läkemedelsakademin jobbat med att få tillstånd till en yrkesutbildning inom Regulatory Affairs som planerade att starta hösten 2022. Våren 2022 fick ansökan avslag från Myndigheten för Yrkeshögskolan.


Kommer ni återigen ansöka om att hålla utbildningen i yrkeshögskolans regi?

– Vi tror på det arbetsmarknadsnära konceptet, det rimmar också väl med hur vi på Läkemedelsakademin brukar jobba med våra utbildningar. Kort Yrkeshögskola kan möjliggöra för fler att gå utbildningen i framtiden i och med att den då kan bli studiemedelsberättigad. Det blir dock tidigast 2025.

Ellinor Molin

webbredaktör