Frågor & svar
Nyheter

Medlem höjde sitt löneanspråk med 5000 kronor – och fick lönen

Lönesamtal är något som får många att känna sig obekväma och osäkra. När det är dags för lönesamtal erbjuds våra medlemmar gratis rådgivning och coachning.
– En av våra medlemmar höjde sitt löneanspråk med 5000 kronor efter att ha pratat med oss – och hon fick lönen, säger löneexperten Sebastian Sjösvärd på Naturvetarna.

Publicerad:

Som ombudsman på Naturvetarna hjälper Sebastian Sjösvärd medlemmar som hör av sig till förbundets medlemsrådgivning. Dit kan alla medlemmar vända sig med frågor som rör anställningsvillkor och arbetsrätt. Många frågar efter tips och råd inför löneförhandlingen och vill ha hjälp att komma fram till hur mycket de ska begära i lön.

– Lön är en förhandlingsfråga och därav är det väldigt viktigt att inte bara säga en siffra utan faktiskt också motivera varför du är värd den lönen. Jag brukar säga att man ska utgå ifrån fyra olika aspekter: prestation, arbetsuppgifter, ansvar samt erfarenhet och kompetens, säger Sebastian.

Har du presterat mer än vad som förväntas eller kanske har du fått nya arbetsuppgifter – då motiverar det en högre lön. Detsamma gäller om du ska du byta till en tjänst med mer ansvar. När det gäller erfarenhet och kompetens så kan du tänka på att det är något som ökar för varje år som du jobbar inom ett område eller i en viss roll.

 

Värdera din kompetens och erfarenhet

Som medlem i Naturvetarna får man tillgång till exklusiv lönestatistik för naturvetare och där kan man till exempel se medianlönen för sin befattning. Genom medlemsrådgivningen kan man få hjälp att tolka statistiken och att sätta den i förhållande till sin egen bakgrund.

– Vi säger aldrig ”du ska ha 30 000 kronor i månaden”. Istället coachar vi var och en till att värdera sin kompetens och erfarenhet, och på så vis komma fram till vad de själva tycker att de är värda.

Sebastian berättar om en medlem som bad om råd inför en anställningsintervju där hon skulle lämna ett löneanspråk. Efter intervjun hörde hon av sig för att tacka – tack vare coachingen från medlemsrådgivningen begärde hon 5000 kronor mer i månadslön än hon först tänkt – och arbetsgivaren accepterade.

Vad har man att vinna på att vara medlem i Naturvetarna?
– Som medlem har du de bästa förutsättningarna att få rätt lön. Vi hjälper dig att värdera din kompetens och att få en marknadsmässig lön. Vårt statistikprogram och medlemsrådgivningen är förmåner som du bara får tillgång till som medlem.