Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Avtal 2024 kommuner och regioner: Det här vill Naturvetarna

Kortare arbetstid, mer kompetensutveckling och en lönesättning som speglar ansvar, prestation och kompetens är några av Naturvetarnas hjärtefrågor. Dessa kommer förbundet att driva när ett nytt avtal inom kommuner och regioner ska förhandlas fram och börja gälla 1 april 2024.

Publicerad:

– För oss är det viktigt att den individuella lönesättningen fungerar som det är tänkt. I dag är löneutrymmet ofta bestämt på förhand och lönerna är sammanpressade. Många får samma lönepåslag oberoende av prestation, ansvar och kompetens, vilket rimmar illa med avtalets intentioner, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.

 

AID-koder att rätta till

Ännu en hämsko för våra medlemmars löneutveckling är de så kallade AID-koderna, som arbetsgivarna använder för att klassificera olika yrken inom hälso- och sjukvården.

– Det är dags att modernisera AID-systemet så att det passar Naturvetarnas yrkesgrupper, vars arbetsuppgifter blir alltmer kvalificerade på de medicinska labben och i behandlingen av svåra sjukdomar.

 

Pressad på jobbet

Arbetstiden är en annan viktig fråga, där många av Naturvetarnas medlemmar har en pressad arbetssituation i slimmade organisationer. Det gäller särskilt de som jobbar dagtid inom hälso- och sjukvården.

– Våra förtroendevalda vill se någon form av arbetstidsförkortning för att medlemmarna ska orka med ett längre arbetsliv. En möjlig lösning skulle kunna vara att de som är 60+ får möjlighet att jobba 80 procent av heltid, få 90 procent i lön och 100 procent i pensionsavsättningar.

 

Mer kompetensutveckling

Den snabba utvecklingen inom hälso- och sjukvården med ökade kunskapskrav förutsätter att de anställda får kompetensutveckling. Men den är otillräcklig. Så många som 44 procent fick inte kompetensutveckling under 2022, enligt en undersökning från Naturvetarna. Drygt var fjärde, 27 procent, hade inte fått någon intern kompetensutveckling överhuvudtaget.

– Här behövs skarpare skrivningar i avtalen, så att alla får den kompetensutveckling som behövs för att utveckla verksamheten, till nytta för såväl arbetsgivaren och patienterna som för individerna som blir duktigare i sitt arbete, säger Per Sjödin.

Vad händer nu?

– Vi har framfört våra yrkanden till Akademikeralliansen – som förhandlar för Naturvetarna och ytterligare femton Saco-förbund. I nästa steg kommer vi överens inom Akademikeralliansen vilka våra slutgiltiga yrkanden blir till arbetsgivarsidan Sveriges kommuner och regioner och Sobona.

Hur ser tidtabellen ut?

– I mitten på december växlas yrkanden med arbetsgivarsidan SKR. Sedan blir det förhandlingar i lite mer skarpt läge. Senast den 31 mars måste vi vara klara, då det nya avtalet börjar gälla 1 april.

Avtalen omfattar alla naturvetare inom kommuner och regioner, liksom på kommunala och regionala bolag.

Palle Liljebäck

chefredaktör