Frågor & svar
Nyheter

Vaccinforskaren Farshid Jalavand vill se ett nytt system: ”Bäddar för fusk”

Farshid Jalavand är vaccinforskaren som blev expertkommentator i media under pandemin. Nu byter han spår och blir utredare på Läkemedelsverket där ska granska nya vacciner. Men han ser ett problem med forskning inom akademin.

Publicerad:

Farshid Jalalvand förklarade kunskapsläget

Farshid Jalalvand är forskarutbildad inom molekylär mikrobiologi och gjorde sin postdoc på Köpenhamns universitet. Under pandemin var han en av experterna som pratade om smittspridning och vacciner i media.

– Det kom dagligen nya studier om allt från biverkningar till mutationer som ändrade spelplanen. Vissa ingav oro, men journalister kunde inte alltid avgöra vad som var relevant. Vissa varianter var farligare på riktigt medan andra bara behövdes följas upp lite mer noggrant. Där försökte jag hjälpa till att förklara kunskapsläget, säger Farshid.


Sätter press på yngre forskare

I september har Farshid Jalalvand nytt jobb på Läkemedelsverket. Uppdraget är att utifrån data utreda och granska nya vacciner och läkemedel inför ett godkännande. Lika viktigt är att följa upp effekt och biverkningar av produkter som redan finns ute på marknaden.

Den höga pressen bäddar för fusk

– Jag älskar att forska, men är trött på akademin. Särskilt yngre forskare har det tufft. Det skapar oro att hela tiden söka pengar och undra om man ska klara att ett år till. Den höga pressen bäddar för fusk och visar att vi har ett system som inte främjar forskningen, säger han.


Det visar sig att endast 5-10 procent av alla som har genomgått en postdoc blir kvar inom akademin. Farshid menar att tryggheten måste ökas, genom fler fasta tjänster och att stipendier för postdoktorer tas bort. Stipendier är till fördel för universiteten som får mycket forskning för pengarna, men är sämre för forskarna.

Goda anställningsvillkor är avgörande för att forskarkåren ska kunna bidra med sin kompetens för att lösa viktiga samhällsutmaningar. Naturvetarna arbetar för att de som jobbar på universitet och högskola ska ha samma trygghet som övriga på arbetsmarknaden.

Läs mer om villkor inom akademin här

Palle Liljebäck

chefredaktör