Frågor & svar
Nyheter

Kväv inte klimatångesten - låt den bli något stärkande

Istället för att fastna i vemod kan dina känslor bli en språngbräda till engagemang och förändring. Tillsammans kan vi förändra orättvisor och hitta gemenskap.

Publicerad:

För några dagar sedan började jag kolla på dokumentärserien “Night on Earth”. Den är filmad med mörkerkameror för att visa hur jordens vilda djur lever på natten. Jag ser hur elefanterna vandrar långt under stjärnhimlen för att komma till närmaste vattendrag och fladdermössen flyger iväg för att hitta mat i skydd av mörkret.

En bit in i dokumentären känner jag en stark ledsamhet och saknad. Kommer de här djuren leva länge till eller kommer de snart att dö ut? Kommer barn i generationer efter oss att kunna se och njuta av vår vackra natur? Jag blir väldigt nedstämd vilket lägger sig som ett täcke över hela kvällen. Jag kan inte tänka på annat än de djuren vars hem vi tar och liv vi förstör. Vi skapar förhållanden de inte längre kan leva i, allting är på våra villkor. Jag känner en stark saknad till det som finns nu men som snart är borta. Hela kvällen blir grå, dyster och sorgsen. Vid sådana tillfällen önskar jag att jag inte blev så berörd, att jag inte brydde mig så mycket...

Ta vara på de starka känslorna och agera, engagera dig och gör en förändring liten som stor.

Tänk om jag inte hade blivit så känslomässigt berörd av det jag tycker är fel. Livet vore kanske mycket enklare om jag var glatt ovetande och obrydd?

Kanske vore det enklare men att bli berörd är det enda som kan leda till förändring. Det är bra att bli ledsen, irriterad eller arg på saker du tycker är fel. Om alla vore glatt ovetande skulle ingenting förändras till det bättre. Det kanske låter som en självklarhet men det känns inte alltid som det. När du blir arg och ledsen över något du tycker är fel så är det positivt. Ta vara på de starka känslorna och agera, engagera dig och gör en förändring liten som stor. Det är hoppingivande att engagera sig i frågor som verkligen berör en. Känslan av ledsamhet övergår då till något stärkande.

En person kan göra stor skillnad men tillsammans kan vi påverka ännu mer. Har du starka känslor för något du tycker borde förändras kan du söka dig till en grupp människor som vill samma sak. Gemensamt engagemang berör fler och gör större skillnad. Därför är jag här, i Naturvetarnas studentråd. För att kunna förändra något, hjälpa till och göra skillnad.

Vår fokusfråga i år är världens viktigaste fråga, klimatet. Vill du hjälpa oss i vårt arbete och bidra till förändring? Berätta gärna för oss på vilket sätt du tycker att vi ska jobba med klimatfrågan. I vårt gemensamma engagemang kan vi förändra.

Text: Astrid Resare, Studentrådets styrelse

Kommentarer

Kommentera