Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Kvinnas huvud bakifrån
Foto: Colourbox

Frida blev kränkt på sin arbetsplats – fick hjälp av Naturvetarna

Även den bästa kan hamna i konflikt med chefen. För Frida gick det så långt att hon skulle bli sjuk av att jobba kvar. Stödet från Naturvetarna gjorde att hon kunde gå vidare och på starka ben se fram emot nästa jobb.

Publicerad:

Under fem år hade Frida jobbat på världens bästa arbetsplats. Hon var uppskattad bland chefer, kollegor och samarbetspartners, och var den som fick uttala sig när media ringde.

Men som över en natt förbyttes det till en mardröm. Frida var inte vatten värd och blev illa behandlad av sina chefer och HR. De ignorerade henne helt och anklagade henne, helt utan grund, för att ha misskött sitt arbete som forskare.
– Det började med att jag flaggade för att jag hade för mycket att göra med risk för att det kan gå ut över verksamheten. Det gillade inte chefen som svarade med omplacering.

Spelade in samtal
Tanken var att hon skulle lämna den framåtsyftande forskningen och ägna sig åt mindre kvalificerade arbetsuppgifter.
– Det var då jag kontaktade Naturvetarna som såg till att det blev en förhandling med arbetsgivaren om min tjänst. Men vi kunde inte hitta någon bra lösning och konflikten var ett faktum. För att spara bevis spelade jag in alla samtal.

Det gick så långt att Frida anmälde dem för kränkande särbehandling. Då svarade arbetsgivarna med att ge henne en erinran, som egentligen var en varning. Frida fick inte ens reda på orsaken till varningen och chans att bemöta anklagelserna.

Till saken hör att arbetsgivaren hade brutit mot flera arbetsrättsliga lagar, vilket Naturvetarna uppmärksammade.
– Det var i den vevan som arbetsgivaren föreslog ett utköp och kom med ett skambud. Det lyckades Naturvetarna förhandla upp till en nivå som jag var nöjd med.

Har fått nya erbjudanden
Avgångsvederlaget ger henne möjlighet att i lugn och ro fundera på vad hon ska göra.
– Jag börjar landa efter en vår som har vänt upp och ner på min värld. Och det känns skönt att ha lämnat jobbet, som hade gjort mig sjuk.
Redan nu har erbjudanden om nytt jobb dykt upp.
– Det kliar i fingrarna att börja arbeta igen. Roligt också att tidigare samarbetspartners har hört av sig och vill att jag ska börja där. Men inget är ännu spikat.

Frida tackar sin lyckliga stjärna för att hon är med i Naturvetarna.
– Fantastiskt att den resursen finns, och vilket tålamod de har haft med mig. Utan den hjälpen hade jag råkat illa ut, säger hon och riktar ett stort tack till Heidi Wik och Daniel Wallin på Naturvetarna, säger Frida som egentligen heter något annat.